Mistrzowskie, obłędnie pyszne placki ziemniaczane z serem i pieczarkami
Mamy dobrą wiadomość dla tych, którzy planują zrobić dziś placki ziemniaczane. Macie okazję zrobić je w niezwykłe smacznej i chrupiącej wersji. Skorzystajcie tylko z przepisu na mistrzowskie, obłędnie pyszne placki ziemniaczane z serem i pieczarkami. Poznacie zupełnie nowe oblicze tej popularnej potrawy.
Pomysł na zrobienie placków ziemniaczanych przychodzi zwykle wtedy, gdy nie ma nic na obiad lub gdy po prostu uwielbiamy te placki. Zazwyczaj zawsze jesteśmy w stanie je przygotować, bo zawsze mamy w domu zapas ziemniaków.
To proste i tanie danie potrafi doskonale smakować. Oczywiście pod warunkiem, że placki wyjdą chrupiące. Wpływa na to rodzaj ziemniaków — powinny być mączyste, dodatki — nie przesadzajmy z mąką i sposób smażenia — najlepiej na średnim ogniu.
Mistrzowskie, obłędnie pyszne placki ziemniaczane z serem i pieczarkami
Składniki:
-
1 kg ziemniaków
-
1 cebula
-
15 dag pieczarek
-
15 dag żółtego sera
-
1 duże jajko
-
3 łyżki mąki
-
sól, pieprz
-
olej do smażenia
Przygotowanie placków ziemniaczanych
Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o drobnych lub średnich oczkach. Cebulę obierz, przekrój na pół, zetrzyj na drobnych oczkach.
Ziemniaki wymieszaj z cebulą, odstaw na 10 minut. Zlej ostrożnie płyn, tak by nie wylać osadu, czyli skrobi ziemniaczanej.
Pieczarki oczyść, zetrzyj na większych oczkach do masy ziemniaczanej. Dodaj też do niej drobno starty ser żółty.
Do startych ziemniaków dodaj jajko, mąkę, ok. łyżeczkę soli i trochę pieprzu. Wymieszaj dokładnie ciasto.
Na patelni rozgrzej niezbyt mocno olej. Kładź na nią łyżką porcje ciasta, równomiernie je rozprowadź. Smaż placki z obu stron na złoty kolor.
Placki ziemniaczane zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj ze śmietaną lub sosem czosnkowym.
Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na placki ziemniaczane. Zobacz, jak przygotować placki ziemniaczane z piekarnika , a także jak zrobić placki ziemniaczane po góralsku .
Źródło zdjęcia: canva/JackF
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: przyslijprzepis