Smakosze.pl Porady W jakim celu moczy się karpia w mleku? Podpowiadamy czy warto tak robić
Milosz_G, Getty Images

W jakim celu moczy się karpia w mleku? Podpowiadamy czy warto tak robić

16 grudnia 2020
Autor tekstu: Adam Moskal

Mleko jest nie tylko zdrowym napojem, który dostarcza odpowiedniej ilości wapnia w diecie. Moczenie w nim karpia ma bardzo duży sens, jeśli nie przepada się za posmakiem mułu podczas jedzenia. Wystarczy jedna noc w takiej kąpieli, a rybie mięso straci charakterystyczny aromat.

Jeśli więc dotąd rezygnowałeś z jedzenia smażonego karpia, spróbuj namoczyć go w mleku. Otworzą się przed tobą zupełnie nowe kulinarne horyzonty, albowiem ten świąteczny przysmak może smakować doskonale. Wystarczy poświęcić na niego odrobinę więcej czasu.

Mleko i karp - połączenie ratujące świąteczną wieczerzę

Cały proces jest banalnie prosty. Wystarczy dobrze posolić mleko i wrzucić do niego kawałki ryby. Kluczem do sukcesu jest całkowite zanurzenie mięsa - można je docisnąć talerzem, aby przez cała noc było równomiernie pokryte marynatą. Ci, którzy chcą jeszcze intensywniejszy smak, mogą zrobić coś jeszcze.

Wystarczy, że do marynaty dodadzą 1 pokrojoną w plastry cebulę. Jej ostry i intensywny smak zakryje wszelkie pozostałości mułu i sprawi, że filety będą smakować znacznie lepiej . Nie jest to jednak konieczność, ponieważ mleko działa równie skutecznie.

Po zamarynowaniu wystarczy wyjąć kawałki ryby z zalewy, dokładnie osuszyć je ręcznikiem papierowym i zacząć gotować. Tak przygotowana ryba nadaje się do smażenia w panierce, pieczenia, duszeniu czy zalania galaretą.

Co więcej, właściwości zmiękczające nabiału są wykorzystywane także w marynowaniu innych mięs. Następnego dnia filety lub medaliony będą znacznie delikatniejsze i przyjemniejsze podczas jedzenia.

Nie tylko mleko może ci pomóc

Istnieje bowiem jeszcze jedna metoda, która nie jest jednak tak popularna. Chodzi o obłożenie ryby plastrami cebuli i skroplenie jej sokiem z cytryny. Podobnie jak w pierwszej metodzie, tak i tutaj kawałki muszą być dokładnie pokryte i marynowane przez jedną noc.

Cytryna pozostawia jednak silny aromat i smak, który nie każdemu może zasmakować. Jeśli jednak lubisz eksperymentować w kuchni, a cytrusy zawsze idą dla ciebie w parze z rybami czy owocami morza - ten sposób jest stworzony idealnie dla ciebie.

Brakuje ci pomysłu na świąteczne potrawy, a chciałbyś mieć ich dużo na świątecznym stole? Zajrzyj do tego artykułu, w którym zdradzamy jak przygotować pyszny świąteczny keks z dawnych lat. Inny wspaniały przepis został opisany tutaj.

Źródło: kulinarnapolska.org

Zapraszamy na nasz profil na Instagramie

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy