Wsypuję sól do miseczki w wkładam ją do lodówki. Popularny problem znika, jak ręką odjął
Wsyp sól do miseczki i zobacz, co się stanie. Ta prosta kuchenna sztuczka poprawi jakość produktów w lodówce. Niepozorna czynność przynosi niesamowite efekty. Wszystkie szczegóły zdradzam w dalszej części tekstu.
Sól ma niesamowite właściwości
Sól ma swoje zastosowanie nie tylko jako przyprawa do dań. Świetnie sprawdzi się także w gospodarstwie domowym. Za pomocą soli doczyścisz garnki, udrożnisz zlew, a nawet usuniesz osad ze szklanych kieliszków. To również dobry środek dezynfekcyjny.
Ta przyprawa i jak się okazuje środek czyszczący, ma także zdolność pochłaniania wilgoci. A ta cecha przyda się właśnie w lodówce i pomoże, przedłużyć żywotność niektórych produktów.
Zapomnij o pomidorowej. Ta zupa na rosole jest 100 razy lepszaCzy warzywa w twojej lodówce się psują?
Pewnie nieraz zdarzyło ci się, że nawet świeże warzywa w krótkim czasie od zakupu się zepsuły. Tracą wtedy swoją chrupkość, kolor oraz smak. W późniejszym czasie pojawiają się też pierwsze objawy gnicia warzyw. Wtedy z całą pewnością nie się ich już skonsumować.
Dzieje się tak, ponieważ w lodówce znajduje się zbyt dużo wilgoci. Warzywa mają też wodę same w obie, co zdecydowanie przyspieszy niepożądany proces psucia. Istnieje jednak łatwy i tani sposób na pozbycie się tego problemu. Dowiesz się o nim poniżej.
Sposób na przedłużenie świeżości warzyw
Sztuczka kuchenna, która pomoże ci przedłużyć świeżość warzyw, opiera się na zastosowaniu soli. Wystarczy, że wsypiesz odrobinę soli do małej miseczki.
Następnie umieść ją w lodówce. Najlepszym miejscem będzie to w bezpośrednim sąsiedztwie warzyw. Jeżeli trzymasz je w specjalnych szufladach, umieść ją właśnie tam.
Sól pochłonie wilgoć, a ty będziesz cieszyć się dłużej świeżością warzyw. Oczywiście, że możesz kupić specjalny pochłaniacz do lodówki, ale ta metoda jest dużo tańsza i należy do tych z gatunku naturalnych. Sprawdź, na co zwrócić uwagę przy zakupie miodu. Poznaj też przepis na pyszne kotlety po czesku.