Młoda kapusta z łazankami i boczkiem
Najtrafniej opisała to Daria Ładocha w „Nowoczesnej kuchni polskiej”: - Mam bardzo wiele wspomnień z dzieciństwa związanych z miejscem, które teoretycznie każdy ma w swoim domu. Tym miejscem jest kuchnia. Pamiętam długie godziny spędzone na taborecie, gdy lepiłam pierogi, zawijałam gołąbki, patrzyłam, jak wolno gotował się rosół na ogniu. W miejscu tym królowała moja babcia. Dosłownie była szefową tego całego magicznego bałaganu. Wtedy była to moja codzienność - każdego dnia gotowałyśmy wspólnie obiad. Dziś są to najpiękniejsze wspomnienia, do których bardzo często wracam - pisze Daria Ładocha. I tak jest, przecież najpiękniejsze wspomnienia zapamiętujemy najlepiej. Tym bardziej, gdy wspaniale pachną i smakują.
Młoda kapusta z łazankami i boczkiem jest też daniem trudnym. Nie w sensie wykonania, ale po prostu istnienia we współczesnym świecie. Coraz mniej jest potraw „w stylu” Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Tradycyjnych, prostych, zakorzenionych w kulturze i obyczajach. Można odnieść niekiedy wrażenie, że tego typu potrawy przypominają króliki wyciągane z magików podczas występu. Z czego same króliki zmieniają się w coś innego.
Łazanki? Tradycyjne łazanki są passe. Chcemy łazanki, to trzeba zrobić je - owszem - z kapustą kiszoną, ale również z pomidorkami cherry i grzybami shiitake. I mają być bezglutenowe, a sól to tylko koszerna lub himalajska. A najlepiej bez soli i cukru. - Wystrzegam się soli. Zresztą to wszystko jest zgodne z obowiązującymi ostatnio trendami w żywieniu. Odchodzimy od soli, odchodzimy do cukru. To są te dwie rzeczy wyrzucone poza piramidę żywienia. Ta kuchnia się zmienia, zmieniają się czasy. Zmieniają się tez nawyki żywieniowe, bo muszą - mówił Karol Okrasa podczas przyrządzania kurczaka w sosie teriyaki. Co "muszą"? Nic nie "muszą".
A my uwielbiamy tradycyjną polską kuchnię i zapamiętane z dzieciństwa smaki. Własnoręcznie zagniecione łazanki to danie, które przyrządzamy nie tylko na święta. I nie zmienią tego nawet grzyby shiitake, sól koszerna, ksylitol, a nawet tofu i ser gorgonzola.
Młoda kapusta z łazankami i boczkiem
Składniki: główka młodej kapusty, cebula, cukier, 1 szklanka bulionu, 2 szklanki mąki, jajko, masło, olej, sól, pieprz, majeranek, koperek, 10 dag kiełbasy wiejskiej.
Przygotowanie
Robimy łazanki. Wykorzystujemy do tego takie samo ciasto, jak na kluski krajane, tylko rozwałkowane cienko. Mąkę przesiewamy przez sito na stolnicę. Dodajemy szczyptę soli i 2 łyżki oleju. Wbijamy jajko.
- Łazanki przygotowujemy bez jajek, wtedy są bardziej delikatne. Tylko mąka, trochę wody, trochę soli i trochę waszego serca - mówił Karol Okrasa podczas warsztatów „Podróże kulinarne z Okrasą” do żon ambasadorów, które brały w nich udział. Jednak wbijamy to jajko. Nie mamy serca! Stopniowo dolewamy ciepłą wodę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto - powinno być twardsze niż to na pierogi. Ciasto cienko rozwałkowujemy i lekko podsuszamy. Ciasto kroimy w pasy, układamy jeden na drugim i tniemy w kwadraty lub romby. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 5-7 minut. Odcedzamy.
Zabieramy się za boczek. Do dużego, szerokiego garnka wlewamy olej lub dodajemy smalec oraz pokrojony w kostkę boczek. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Podsmażamy, mieszając na umiarkowanym ogniu przez ok. 5 minut. Obieramy kiełbasę, kroimy ją w drobną kostkę i dodajemy razem z majerankiem. Smażymy przez ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Kapustę pozbawiamy wierzchnich liści, myjemy, szatkujemy. Dodajemy do garnka z mięsem oraz zalewamy gorącym bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem i dorzucamy szczyptę cukru. Gotujemy całość.
Przykrywamy i gotujemy przez ok. 20 minut, aż kapusta stanie się miękka. Mieszamy do czasu do czasu. 2-3 minuty przed końcem dodajemy odcedzone łazanki i podgrzewamy bez przykrycia na niewielkim ogniu. Całość wieńczymy posiekanym koperkiem. Pyszne! I nawet komosowi ryżożercy tego nie zmienią! Mówimy im kategoryczne NIE!