Smakosze.pl Porady Myjecie jajka przed włożeniem do lodówki? Częsty błąd może wiele kosztować
canva/vaitekune

Myjecie jajka przed włożeniem do lodówki? Częsty błąd może wiele kosztować

23 września 2022

Czy wiecie, dlaczego jajka sprzedawane są nieraz z brudną skorupką? Okazuje się, że nie jest to wcale zła wola producentów, a zanieczyszczenia nie świadczą wcale o zepsuciu produktu. Wyjaśniamy, kiedy należy myć jaja i jakich błędów unikać.

Jajka są istotnym elementem naszej diety. Ponieważ dostarczają wielu cennych składników odżywczych, często po nie sięgamy — nie tylko podczas śniadania. Warto zadbać o to, by były świeże. Jednym ze sposobów na przedłużenie ich świeżości jest unikanie mycia ich przed przechowywaniem.

Dlaczego nie powinno się myć jaj przed przechowywaniem?

Jajka, które kupujemy w sklepie, nierzadko mają na skorupce sporo zanieczyszczeń. Wynika to z faktu, że normy obowiązujące w Unii Europejskiej wymagają od producentów zaniechania mycia jaj na każdym etapie produkcji i dystrybucji.

Taki stan nabiału budzi jednak obawy konsumentów, którzy — chcąc uchronić się przed bakteriami — nierzadko myją kurzy specjał po powrocie z zakupów. Choć wydaje się to logiczne — nie chcemy trzymać drobnoustrojów w lodówce — nie należy tego robić.

Po pierwsze w niskiej temperaturze bakterie nie będą miały szans się rozwijać. Po drugie, mycie jaj, powoduje usunięcie z nich powłoki ochronnej, która przedłuża świeżość. Efekt jest prosty do przewidzenia — umyte jajo szybciej się psuje.

Czy należy unikać mycia jajek?

Tak, ale tylko po zakupie. Jeżeli planujemy wykorzystać produkt od razu, trzeba usunąć zanieczyszczenia. Nawet jeśli sprawnie dodajemy nabiał do potrawy, palcami możemy przenieść drobnoustroje do jej wnętrza.

Właściwym postępowaniem będzie zatem sparzenie skorupki i dokładne umycie dłoni przed kontynuowaniem gotowania. Tylko w ten sposób zapewnimy sobie maksimum bezpieczeństwa.

Na naszej stronie znajdziecie też kilka ciekawych pomysłów na dania z jajkami. Szczególnie polecamy znakomity patent na jajecznicę zapiekaną w kajzerce . Być może spodoba wam się także jajo sadzone w papryce .

Wiemy, czy myć jajka przed włożeniem do lodówki
canva/chas53

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy