Jajecznica bez smażenia zapiekana w kajzerce. Łatwy i tani sposób na szybkie i pożywne śniadanie
Jajecznica w bułce jest znakomitym pomysłem na sycące śniadanie. Przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku — mieszamy składniki, wkładamy je do pieczywa, zapiekamy i gotowe. Smakuje obłędnie, nie rujnuje portfela i daje możliwość niezliczonych modyfikacji zależnie od nastroju i zawartości lodówki. Czego chcieć więcej?
Jeśli jeszcze nie próbowaliście zapiekać jaj w pieczywie, koniecznie przetestujcie przy najbliższej okazji. Wymieszany z serem i warzywami kurzy nabiał smakuje znakomicie w towarzystwie przyjemnie chrupiącej bułki. Nikt nie oprze się takiemu przysmakowi.
Przepis na wyśmienitą jajecznicę w bułce
Składniki na 4 porcje:
4 kajzerki
4 jaja zerówki
pół średniej czerwonej papryki
60 g ulubionego sera żółtego
4 łyżki śmietany 30%
posiekany szczypiorek wedle uznania
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak przygotować jajecznicę w bułce? Szybkie i smaczne śniadanie zrobicie w kilka chwil
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Bułki nacinamy od góry i usuwamy ich miąższ. Jaja wbijamy do miski. Łączymy je ze startym na tarce serem żółtym, śmietaną, pokrojoną w niewielką kostkę papryką.
Wsypujemy też szczypiorek, jeśli go używamy. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Tak przygotowaną masą wypełniamy pieczywo i układamy je na blasze. Zapiekamy 20-25 minut. Podajemy na gorąco. Smacznego.
Wskazówka: do jajecznicy w bułce pasują też klasyczne dodatki takie jak podsmażony boczek czy grzyby. Jeśli lubicie, możecie wrzucić pozbawione soku i pestek świeże pomidory.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na przyrządzenie jajecznicy. Ten artykuł zawiera wskazówki, które pozwolą wam zrobić ją bez tłuszczu. W tym natomiast zdradzamy jak dobrze znane danie wzbogacić o boczniaki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: