Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ryba pieczona na warzywach. Doskonały pomysł na lekki obiad lub pożywną kolację
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 23.09.2022 16:50

Ryba pieczona na warzywach. Doskonały pomysł na lekki obiad lub pożywną kolację

ryba pieczona
Canva /evgenyb

Rybie mięso jest bardzo zdrową alternatywą dla wieprzowiny czy kurczaka. Pieczona ryba jest w dodatku mniej kaloryczna i błyskawiczna w przygotowaniu. Delikatny, pieczony dorsz na warzywach jest doskonałym pomysłem na smaczny, zdrowy obiad. Możecie ją też podać na pożywną kolację.

Przygotowanie pieczonej ryby na warzywach jest bardzo proste i szybkie. Cały posiłek nastawiamy w jednym naczyniu, dzięki czemu po przyrządzeniu obiadu mamy mniej bałaganu w kuchni. Polecamy soczystą, pieczoną rybę nie tylko na piątkowy obiad.

Przepis na aromatyczną pieczoną rybę

Składniki:

  • 80 dag filetów rybnych, np. z dorsza, mintaja

  • 4 ząbki czosnku

  • 5-6 łyżek oliwy

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 czerwona papryka

  • opakowanie świeżego szpinaku baby

  • 200 g pomidorków cherry

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • sól, pieprz

Ryba pieczona na warzywach krok po kroku

W małej miseczce przygotuj marynatę do ryby. Wymieszaj połowę oliwy z sosem sojowym i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Dodaj słodką paprykę, trochę soli i pieprzu i całość wymieszaj. Marynatą posmaruj dokładnie filety rybne z obu stron.

Na dno żaroodpornego naczynia wylej pozostałą oliwę. Paprykę umyj, przekrój, oczyść z pestek i pokrój w cienkie paseczki. Następnie w naczyniu żaroodpornym ułóż umyte liście szpinaku, pomidorki cherry w całości oraz przygotowaną paprykę.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. C. Na przygotowanych warzywach ułóż filety. Skrop je sokiem z cytryny i oprósz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika. Rybę na warzywach piecz bez przykrycia przez ok. 10 minut. Po tym czasie polej ją po wierzchu sosem, który zebrał się pod warzywami. Następnie piecz kolejne 5-10 minut. Czas pieczenia zależny jest od wielkości i grubości filetów rybnych. Spróbuj pysznej ryby smażonej bez panierki. Znamy przepis na elegancką rybę w cieście francuskim.

Canva / Caziopeia
Canva / Caziopeia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: