Smakosze.pl
ryba pieczona

Canva /evgenyb

Ryba pieczona na warzywach. Doskonały pomysł na lekki obiad lub pożywną kolację

23 Września 2022

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Udostępnij:

Rybie mięso jest bardzo zdrową alternatywą dla wieprzowiny czy kurczaka. Pieczona ryba jest w dodatku mniej kaloryczna i błyskawiczna w przygotowaniu. Delikatny, pieczony dorsz na warzywach jest doskonałym pomysłem na smaczny, zdrowy obiad. Możecie ją też podać na pożywną kolację.

Przygotowanie pieczonej ryby na warzywach jest bardzo proste i szybkie. Cały posiłek nastawiamy w jednym naczyniu, dzięki czemu po przyrządzeniu obiadu mamy mniej bałaganu w kuchni. Polecamy soczystą, pieczoną rybę nie tylko na piątkowy obiad.

Szarlotka Tomasza Strzelczyka

Strzelczyk pokazał wszystkim jak przyrządza szarlotkę. Nie uwierzysz co robi z jabłkami

CZYTAJ DALEJ

Przepis na aromatyczną pieczoną rybę

Składniki:

  • 80 dag filetów rybnych, np. z dorsza, mintaja

  • 4 ząbki czosnku

  • 5-6 łyżek oliwy

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 czerwona papryka

  • opakowanie świeżego szpinaku baby

  • 200 g pomidorków cherry

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • sól, pieprz

Ryba pieczona na warzywach krok po kroku

W małej miseczce przygotuj marynatę do ryby. Wymieszaj połowę oliwy z sosem sojowym i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Dodaj słodką paprykę, trochę soli i pieprzu i całość wymieszaj. Marynatą posmaruj dokładnie filety rybne z obu stron.

Na dno żaroodpornego naczynia wylej pozostałą oliwę. Paprykę umyj, przekrój, oczyść z pestek i pokrój w cienkie paseczki. Następnie w naczyniu żaroodpornym ułóż umyte liście szpinaku, pomidorki cherry w całości oraz przygotowaną paprykę.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. C. Na przygotowanych warzywach ułóż filety. Skrop je sokiem z cytryny i oprósz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika. Rybę na warzywach piecz bez przykrycia przez ok. 10 minut. Po tym czasie polej ją po wierzchu sosem, który zebrał się pod warzywami. Następnie piecz kolejne 5-10 minut. Czas pieczenia zależny jest od wielkości i grubości filetów rybnych.

Spróbuj pysznej ryby smażonej bez panierki. Znamy przepis na elegancką rybę w cieście francuskim.

Canva / Caziopeia

Canva / Caziopeia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Aleksandra ProchAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kluski śląskie przyrządzane metodą 1:4

Przepisy

Przygotowujesz kluski śląskie metodą 1:4? Tylko tak masz gwarancję, że wyjdą idealne

Czytaj więcej >
Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni

Przepisy

Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni bije na głowę wymyślne kremy. Prosto i smacznie

Czytaj więcej >
gruszki w słodkim syropie

Przepisy

Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

Czytaj więcej >
szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >
kluski ziemniaków

Przepisy

Przepis na doskonałe kluski ziemniaczane. Wielka konkurencja dla kopytek i śląskich

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety schabowe inaczej. Pyszny farsz dodaje im smaku i soczystości

Czytaj więcej >