Smakosze.pl Przepisy Na jakim mięsie najlepiej gotować kwaśnicę? Górale wskazują na 2 rodzaje. Nie mogą się mylić
Canva /MychkoAlezander

Na jakim mięsie najlepiej gotować kwaśnicę? Górale wskazują na 2 rodzaje. Nie mogą się mylić

30 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Każdy, kto choć raz był na górskiej wędrówce, doskonale zna wyborny smak kwaśnicy. Ta tradycyjna góralska zupa swój niezwykły charakter zawdzięcza gotowaniu na dwóch rodzajach mięsa - żeberkach wędzonych oraz surowych. Dzięki temu połączeniu zupa jest zarówno pożywna jak i niezwykle aromatyczna.

Podstawą prawdziwej góralskiej kwaśnicy, poza żeberkami, jest dobrej jakości kapusta kiszona. Przed zakupem upewnij się, że sprzedawca nie próbuje wcisnąć Ci kapusty kwaszonej. Kwaszenie jest sztucznie przyspieszaną ekspresową metodą kiszenia. Z takiego produktu żadna szanująca się kwaśnica nie powstanie.

Przepis na tradycyjną góralską kwaśnicę

Składniki:

  • 5-6 średniej wielkości ziemniaków

  • 400 g kiszonej kapusty

  • 400-500 g surowych żeberek

  • 200-300 g wędzonych żeberek

  • 300 g wędzonego boczku

  • 4 ząbki czosnku

  • 3-4 suszone borowiki lub podgrzybki

Przyprawy:

  • majeranek

  • kminek

  • liść laurowy

  • ziele angielskie

  • sól

  • świeżo mielony pieprz

Przepis na prawdziwą kwaśnicę krok po kroku

Surowe żeberka do kwaśnicy opłucz i osusz . Pokrój na mniejsze kawałki o szerokości pojedynczej kostki. Następnie włóż do dużego garnka i zagotuj z dodatkiem soli . Usuń szumowiny i gotuj żeberka pod przykryciem przez kolejne 45-50 minut .

Wędzone żeberka do kwaśnicy rozdrobnij na kawałki z pojedynczym żeberkiem. Boczek pokrój w kostkę . Kapustę odciśnij z nadmiaru wody i drobno posiekaj, a ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i odstaw na bok w naczyniu z wodą .

Do garnka z gotującym się mięsem dołóż wędzone żeberka oraz boczek . Dodaj wszystkie przyprawy, czosnek oraz suszone grzyby . Kwaśnicę wymieszaj i gotuj pod przykryciem 20-30 minut .

Do garnka z kwaśnicą dodaj pokrojone ziemniaki . Kiedy warzywa będą już miękkie, dołóż ostatni składnik, czyli kapustę kiszoną . Gotuj przez kolejne pół godziny, aż kapusta zrobi się miękka . Po tym czasie kwaśnica gotowa jest do podania. Poznaj przepis na krewniaka kwaśnicy, czyli popularny kapuśniak . Miłośnikom kwaśnych zup zasmakuje z pewnością ta ogórkowa .

Canva / Alain de Maximy
Canva / Alain de Maximy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy