Zupa ogórkowa babci Zosi zawstydza szefów kuchni. 1 trick jest kluczowy
Zupa ogórkowa świetnie smakuje w chłodniejsze dni. Głęboki smak i aromat dania uzyskamy, stosując patent babci Zosi polegający na podsmażeniu kiszonki na maśle. Koniecznie spróbujcie — będziecie zachwyceni efektem.
Kwaśny i pełen głębi smak zupy ogórkowej skusi nawet najbardziej wybrednych. Dzięki babcinemu trikowi bogate w cenne wartości odżywcze danie będzie jeszcze przyjemniejsze w odbiorze. Zrobicie je w kilka chwil, a rodzina zje ze smakiem.
Przepis na pyszną zupę ogórkową
Składniki:
5 ogórków kiszonych
200 ml soku z kiszonych ogórków
1 litr bulionu warzywnego
2 większe ziemniaki
1 większa marchewka
pół cebuli
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
70 g śmietanki 12%
40 g masła klarowanego
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak przygotować zupę ogórkową? Babcia Zosia zdradziła sekret jej smaku
Cebule pozbawiamy łupiny i siekamy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. W głębokim garnku topimy połowę porcji masła i szklimy na nim cebulę. Pod koniec wrzucamy marchewkę.
Całość chwilę dusimy na niewielkim ogniu, po czym zalewamy bulionem. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy przez 7-10 minut.
Ogórki kiszone odcedzamy z zalewy i również rozdrabniamy na tarce — tym razem na małych oczkach. Podsmażamy je na pozostałym maśle około 5 minut. Wrzucamy do zupy, gdy ziemniaki będą już miękkie. Wlewamy również zalewę z kiszenia.
Zupę ogórkową gotujemy jeszcze przez 10 minut, a przed podaniem zabielamy zahartowaną śmietaną i doprawiamy solą pieprzem oraz posiekanym koperkiem. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na tradycyjne polskie zupy. Spróbujcie konieczne słodkiej pomidorówki. Być może skusi was także aromatyczna pieczarkowa.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: