Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa ogórkowa babci Zosi zawstydza szefów kuchni. 1 trick jest kluczowy

Zupa ogórkowa babci Zosi zawstydza szefów kuchni. 1 trick jest kluczowy

Zupa ogórkowa babci Zosi
canva/Aneta_Gu

Zupa ogórkowa świetnie smakuje w chłodniejsze dni. Głęboki smak i aromat dania uzyskamy, stosując patent babci Zosi polegający na podsmażeniu kiszonki na maśle. Koniecznie spróbujcie — będziecie zachwyceni efektem.

Kwaśny i pełen głębi smak zupy ogórkowej skusi nawet najbardziej wybrednych. Dzięki babcinemu trikowi bogate w cenne wartości odżywcze danie będzie jeszcze przyjemniejsze w odbiorze. Zrobicie je w kilka chwil, a rodzina zje ze smakiem.

Przepis na pyszną zupę ogórkową

Składniki:

  • 5 ogórków kiszonych

  • 200 ml soku z kiszonych ogórków

  • 1 litr bulionu warzywnego

  • 2 większe ziemniaki

  • 1 większa marchewka

  • pół cebuli

  • 1 liść laurowy

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 70 g śmietanki 12%

  • 40 g masła klarowanego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak przygotować zupę ogórkową? Babcia Zosia zdradziła sekret jej smaku

Cebule pozbawiamy łupiny i siekamy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. W głębokim garnku topimy połowę porcji masła i szklimy na nim cebulę. Pod koniec wrzucamy marchewkę.

Całość chwilę dusimy na niewielkim ogniu, po czym zalewamy bulionem. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy przez 7-10 minut.

Ogórki kiszone odcedzamy z zalewy i również rozdrabniamy na tarce — tym razem na małych oczkach. Podsmażamy je na pozostałym maśle około 5 minut. Wrzucamy do zupy, gdy ziemniaki będą już miękkie. Wlewamy również zalewę z kiszenia.

Zupę ogórkową gotujemy jeszcze przez 10 minut, a przed podaniem zabielamy zahartowaną śmietaną i doprawiamy solą pieprzem oraz posiekanym koperkiem. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na tradycyjne polskie zupy. Spróbujcie konieczne słodkiej pomidorówki. Być może skusi was także aromatyczna pieczarkowa.

Zupa ogórkowa babci Zosi jest pyszna
canva/dziewul

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: