Smakosze.pl
kapuśniak

canva/La_vanda

Cudowny przepis na rozgrzewający kapuśniak

15 Października 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Jeśli zastanawiasz się jaką zupę ugotować w chłodniejsze dni, to sugerujemy kapuśniak. Jest pożywny, więc szybko nasyci i doda energii. Poznaj cudowny przepis na rozgrzewający kapuśniak.

Nie byłoby kapuśniaku, gdyby nie kiszona kapusta. To ona stanowi o smaku tej zupy, a także o jej właściwościach. Kapuśniak, choć jest ciężką zupą, dobrze działa na przewód pokarmowy. Ważnym składnikiem kapuśniaku jest też wędzonka. Wędzone żeberka, kości czy boczek sprawią, że zupa ta nabierze doskonałego smaku.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Cudowny przepis na rozgrzewający kapuśniak

Składniki:

  • 50 dag wędzonych żeberek

  • 2 listki laurowe

  • po 3-4 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • 75 dag kiszonej kapusty

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju

  • kminek

  • majeranek

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 ziemniaki

  • sól, pieprz

racuchy

Bajecznie pyszne racuchy z cudownym dodatkiem

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie kapuśniaku

Żeberka pokrój na kawałki, zalej zimną wodą, zagotuj na średnim ogniu. Usuń szumowinę, dodaj listki laurowe, ziele angielskie i pieprz, gotuj powoli przez ok. 30 minut.

Do wywaru dodaj obraną marchewkę i pietruszkę, a także kiszoną kapustę wraz z sokiem. Gotuj na niedużym ogniu.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij, a nawet lekko zrumień na oleju. Dodaj do zupy razem z kminkiem i majerankiem. Całość gotuj ok. godzinę.

Do zupy dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, gotuj jeszcze 5 minut. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanymi oddzielnie ziemniakami.

Wskazówka: Każdą porcję zupy możesz podać z żeberkiem. Żeberka możesz wcześniej wyjąć z zupy i z każdego usunąć kość.

Więcej przepisów na dania z kiszoną kapustą znajdziesz na naszej stronie. Zobacz jak zrobić łazanki z kiszoną kapustą, a także kotlety z kiszoną kapustą.

wędzone żeberka

wędzone żeberka

Źródło zdjęcia: canva/Evgeniy Skripnichenko

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

CZY ZNASZ TE STAROPOLSKIE POTRAWY? WIELE Z NICH ZOSTAŁO ZAPOMNIANYCH

Pytanie 1 z 6

Gramatka to:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa pomidorowa jak u babci. 1 składnik i 1 czynność nadają jej aksamitności i pełnego smaku

Czytaj więcej >
sałatka z czerwonej fasoli

Przepisy

Szybka, pożywna sałatka z czerwoną fasolą. Charakteru nada jej wyrazista wędlina i aromatyczna zielenina

Czytaj więcej >

Przepisy

Ziemniaki z kiełbasą - proste danie z patelni na obiad lub kolację. Doskonale syci i smakuje

Czytaj więcej >
ciasto bez pieczenia

Przepisy

Hitowy sernik gotowany. Proste, wyśmienite ciasto bez pieczenia zachwyca smakiem

Czytaj więcej >
Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały

Przepisy

Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały? Najważniejsza jest 1 zasada

Czytaj więcej >
tatar tomasz strzelczyk

Przepisy

Strzelczyk wziął wołowinę i pokazał jak robi tatara. Sposób podania przyprawia o konsternację

Czytaj więcej >