Jeśli zastanawiasz się jaką zupę ugotować w chłodniejsze dni, to sugerujemy kapuśniak. Jest pożywny, więc szybko nasyci i doda energii. Poznaj cudowny przepis na rozgrzewający kapuśniak.
Nie byłoby kapuśniaku, gdyby nie kiszona kapusta. To ona stanowi o smaku tej zupy, a także o jej właściwościach. Kapuśniak, choć jest ciężką zupą, dobrze działa na przewód pokarmowy. Ważnym składnikiem kapuśniaku jest też wędzonka. Wędzone żeberka, kości czy boczek sprawią, że zupa ta nabierze doskonałego smaku.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Cudowny przepis na rozgrzewający kapuśniak
Składniki:
50 dag wędzonych żeberek
2 listki laurowe
po 3-4 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu
1 marchewka
1 pietruszka
75 dag kiszonej kapusty
1 cebula
2 łyżki oleju
kminek
majeranek
2 ząbki czosnku
3 ziemniaki
sól, pieprz
Bajecznie pyszne racuchy z cudownym dodatkiem
CZYTAJ DALEJPrzygotowanie kapuśniaku
Żeberka pokrój na kawałki, zalej zimną wodą, zagotuj na średnim ogniu. Usuń szumowinę, dodaj listki laurowe, ziele angielskie i pieprz, gotuj powoli przez ok. 30 minut.
Do wywaru dodaj obraną marchewkę i pietruszkę, a także kiszoną kapustę wraz z sokiem. Gotuj na niedużym ogniu.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij, a nawet lekko zrumień na oleju. Dodaj do zupy razem z kminkiem i majerankiem. Całość gotuj ok. godzinę.
Do zupy dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, gotuj jeszcze 5 minut. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanymi oddzielnie ziemniakami.
Wskazówka: Każdą porcję zupy możesz podać z żeberkiem. Żeberka możesz wcześniej wyjąć z zupy i z każdego usunąć kość.
Więcej przepisów na dania z kiszoną kapustą znajdziesz na naszej stronie. Zobacz jak zrobić łazanki z kiszoną kapustą, a także kotlety z kiszoną kapustą.
wędzone żeberka
Źródło zdjęcia: canva/Evgeniy Skripnichenko
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
CZY ZNASZ TE STAROPOLSKIE POTRAWY? WIELE Z NICH ZOSTAŁO ZAPOMNIANYCH
Pytanie 1 z 6
Gramatka to:
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: newsy.gotujmy