Smakosze.pl Produkty Włosi reagują na naganne praktyki producentów lodów
JÉSHOOTS, Pexels

Włosi reagują na naganne praktyki producentów lodów

18 kwietnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Lody są jednym z najbardziej popularnych przysmaków na świecie. Ciężkie upały wymuszają na ludziach szukanie sposobów na ochłodzenie się, aby nie cierpieć z przegrzania czy udaru słonecznego. Dlatego zimne lody znajdują swoich fanów najczęściej latem.

Niestety, wielu włoskich producentów przemysłowych podczas produkcji lodów na dużą skalę praktykuje wtłaczanie dodatkowego powietrza do masy, aby zwiększyć jej objętość . To pozwala sprzedawać mniejszą ilość faktycznego produktu, za większe pieniądze.

Włoskie lody nie są najlepszej jakości

Niewielka grupa włoskich senatorów postanowiła zakończyć praktyki włoskich producentów lodów, którzy specjalnie napowietrzają je ponad normę. Powstał więc projekt przepisów, który przewiduje karę do 10 tysięcy euro, dla producentów, którzy pompują powietrze do swoich lodów.

Celem polityków jest chęć ochrony konsumentów oraz rzemieślników, którzy przygotowują niewielkie porcje lodów o doskonałej jakości. Lody z dużych przemysłowych zakładów zawierają nawet 80% powietrza, z kolei lody od małych rzemieślników maksymalnie 30%.

Chaos u producentów lodów

Eksperci są zdania, że obecnie we włoskim ustawodawstwie panuje zbyt duży chaos, który nie sprzyja ani klientom, ani małym producentom. W ich opinii nowe regulacje są potrzebne - dzięki nim wymienione grupy w końcu będą traktowane uczciwie.

Opisaliśmy również wiele innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą zaspokoić twoją ciekawość. Przeczytaj ten artykuł , w którym wyjawiamy największy sekret Kinder Niespodzianki. W tym tekście prezentujemy najnowsze produkty, które już niedługo będą dostępne w sklepach Lidl.

W przeciwieństwie do produktów takich jak makaron czy pizza, które są szeroko rozpoznawalne i kojarzone jako typowo włoskie, lody nie mają żadnej prawnej ochrony. Dlatego producenci mogą wykorzystywać luki prawne, aby stosować nadużycia.

Źródło: Buzz Factory, Getty Images

Za wszystko płacą konsumenci

Faktyczna mniejsza waga lodów nie sprawia, że te stają się tańsze. Ich cena ciągle utrzymuje się na takim samym poziomie, mimo iż proces technologiczny pozwolił na względne zmniejszenie wagi. Z tego powodu to na klientach ciąży obowiązek płacenia.

Nie wiadomo jednak, czy wyżej wymieniona kara 10 tysięcy euro może mieć faktyczny wpływ na zmianę funkcjonowania dużych firm. Te często dysponują wystarczająco ogromnym kapitałem, aby móc bez problemu opłacać grzywny i dalej napowietrzać lody do granic możliwości.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: polsatnews.pl; horecatrends.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy