Smakosze.pl
Zupa pomidorowa

Foodie Factor, Pexels

Dlaczego warto jeść zupę pomidorową?

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Zupa pomidorowa bardzo często pojawia się na stołach milionów Polaków - jej przygotowanie jest proste, szybkie i tanie, a jej smak zachęca do jedzenia jej w dużych ilościach. Okazuje się, że danie to jest uznawane za jedno z najzdrowszych na

Zupa pomidorowa zazwyczaj gotowana jest w poniedziałek na niedzielnym rosole. Wielu ludziom kojarzy się z dzieciństwem, kiedy mamy i babcie często wybierały pomidorową z uwagi na łatwość wykonania. Jeśli do dzisiaj uwielbiasz jej smak, masz ogromne szczęście.

Klasyczna polska pomidorówka została bowiem wpisana na listę najzdrowszych zup świata - konkuruje ona chociażby z japońską miso czy francuską cebulową. Regularne spożywanie polskiej zupy może przynieść wiele zdrowotnych korzyści, takich jak przeciwutleniacze czy doskonałe nawodnienie. 

Zupa pomidorowa ma działanie antynowotworowe

Charakterystyczna czerwona barwa pomidorów to zasługa barwnika o nazwie likopen. Jest to antyoksydant, który ma bardzo silne działanie zapobiegające powstawaniu komórek nowotworowych w organizmie człowieka. Uznawany jest wszak za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy. 

Co ciekawe, likopen jest znacznie lepiej przyswajalny przez ludzki układ pokarmowy po poddaniu go obróbce cieplnej. Dlatego wszelkie pomidorowe przetwory, takie jak ketchup, sos do spaghetti czy zupa pomidorowa, które zostały podgrzane, są o wiele zdrowsze. 

Pomidorowy antyoksydant niszczy wolne rodniki, które przyczyniają się do chorób rakowych. Ponadto chroni również włókna kolagenowe, co pozwala zachować skórę w większej sprężystości. Spowalnianie procesu starzenia się komórek pozwala także zmniejszyć ryzyko zachorowania na zawał serca czy cukrzycy. 

Przygotowaliśmy również wiele innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą rozpalić twoją ciekawość. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjawiamy największy sekret Kinder Niespodzianki. W tym tekście  prezentujemy najnowsze produkty, które już niedługo będą dostępne w sklepach Lidl.

Źródło: ponce_photography--2473530, pixabay

Pomidorowa źródłem nawodnienia, witamin oraz minerałów

Zupy są doskonałym sposobem na dostarczenie dodatkowej porcji płynów. Już same pomidory zawierają około 90% wody. W ciągu dnia ciężko świadomie wypić 2 litry wody, które są minimalnym dziennym zapotrzebowaniem. Włączając do diety zupy, znacznie łatwiej nawadnia się organizm.

Pomidory wypełnione są potasem, który reguluje prace serca, obniża ciśnienie krwi i ułatwia przekazywanie impulsów energetycznych pomiędzy komórkami. W 100 gramach świeżych pomidorów znajduje się około 280 mg tego pierwiastka. 

Dodatkowo w pomidorach znajdziemy także witaminy C, E oraz K, beta-karoten oraz foliany. Taki miks mikro i makro elementów jest istną bombą wartości odżywczych, dlatego warto jak najczęściej sięgać po talerz gorącej zupy pomidorowej. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: urodaizdrowie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jak wykorzystać mięso z rosołu?

Produkty

Jak wykorzystać mięso z rosołu? Zdradzamy kilka pysznych inspiracji, palce lizać

Czytaj więcej >
Czy herbata zawiera kofeinę?

Produkty

Czy herbata zawiera kofeinę? Odpowiedź nie jest jednoznaczna

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto pić napar z siemienia lnianego? Ma mnóstwo korzyści

Czytaj więcej >
Dlaczego do kawy warto dodać sól?

Produkty

Dlaczego warto dodać sól do kawy? Efekt może zaskoczyć

Czytaj więcej >
Czy pieczarki można jeść na surowo?

Produkty

Czy pieczarki można jeść na surowo? Eksperci nie mają wątpliwości, odpowiedź jest zaskakująca

Czytaj więcej >
smażenie

Produkty

Jaki tłuszcz najlepiej nadaje się do smażenia? Odpowiedź może zaskoczyć

Czytaj więcej >