Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Dlaczego warto jeść zupę pomidorową?
Adam Moskal
Adam Moskal 18.04.2021 02:00

Dlaczego warto jeść zupę pomidorową?

Zupa pomidorowa
Foodie Factor, Pexels

Zupa pomidorowa zazwyczaj gotowana jest w poniedziałek na niedzielnym rosole. Wielu ludziom kojarzy się z dzieciństwem, kiedy mamy i babcie często wybierały pomidorową z uwagi na łatwość wykonania. Jeśli do dzisiaj uwielbiasz jej smak, masz ogromne szczęście.

Klasyczna polska pomidorówka została bowiem wpisana na listę najzdrowszych zup świata - konkuruje ona chociażby z japońską miso czy francuską cebulową. Regularne spożywanie polskiej zupy może przynieść wiele zdrowotnych korzyści, takich jak przeciwutleniacze czy doskonałe nawodnienie. 

Zupa pomidorowa ma działanie antynowotworowe

Charakterystyczna czerwona barwa pomidorów to zasługa barwnika o nazwie likopen. Jest to antyoksydant, który ma bardzo silne działanie zapobiegające powstawaniu komórek nowotworowych w organizmie człowieka. Uznawany jest wszak za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy. 

Co ciekawe, likopen jest znacznie lepiej przyswajalny przez ludzki układ pokarmowy po poddaniu go obróbce cieplnej. Dlatego wszelkie pomidorowe przetwory, takie jak ketchup, sos do spaghetti czy zupa pomidorowa, które zostały podgrzane, są o wiele zdrowsze. 

Pomidorowy antyoksydant niszczy wolne rodniki, które przyczyniają się do chorób rakowych. Ponadto chroni również włókna kolagenowe, co pozwala zachować skórę w większej sprężystości. Spowalnianie procesu starzenia się komórek pozwala także zmniejszyć ryzyko zachorowania na zawał serca czy cukrzycy. 

Przygotowaliśmy również wiele innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą rozpalić twoją ciekawość. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjawiamy największy sekret Kinder Niespodzianki. W tym tekście  prezentujemy najnowsze produkty, które już niedługo będą dostępne w sklepach Lidl.

Źródło: ponce_photography--2473530, pixabay

Pomidorowa źródłem nawodnienia, witamin oraz minerałów

Zupy są doskonałym sposobem na dostarczenie dodatkowej porcji płynów. Już same pomidory zawierają około 90% wody. W ciągu dnia ciężko świadomie wypić 2 litry wody, które są minimalnym dziennym zapotrzebowaniem. Włączając do diety zupy, znacznie łatwiej nawadnia się organizm.

Pomidory wypełnione są potasem, który reguluje prace serca, obniża ciśnienie krwi i ułatwia przekazywanie impulsów energetycznych pomiędzy komórkami. W 100 gramach świeżych pomidorów znajduje się około 280 mg tego pierwiastka. 

Dodatkowo w pomidorach znajdziemy także witaminy C, E oraz K, beta-karoten oraz foliany. Taki miks mikro i makro elementów jest istną bombą wartości odżywczych, dlatego warto jak najczęściej sięgać po talerz gorącej zupy pomidorowej. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: urodaizdrowie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram