Najbardziej eleganckie ciasto bez pieczenia na wyjątkowe okazje. Orzechowy przysmak podbije każdy stół
Mamy dziś dla Was mega prosty i mega pyszny przepis na ciasto. Jeśli szukacie eleganckiego deseru na każdą okazję, nie mogliście lepiej trafić. Orzechowe ciasto bez pieczenia wygląda obłędnie i tak samo smakuje.
Orzechowe ciasto bez pieczenia złożone jest na bazie herbatników. Maślane ciasteczka przekłada się budyniową masą z dodatkiem orzechów. Wierzch wieńczy apetyczna czekoladowa polewa. Gwarantujemy, że nikt mu się nie oprze.
Przepis na pyszne orzechowe ciasto bez pieczenia
Składniki:
3 szklanki włoskich orzechów
300 g maślanych herbatników
300 g herbatników czekoladowych
1 puszka masy kajmakowej
Składniki na masę budyniową:
250 g masła
1 litr mleka
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 żółtko
1 budyń waniliowy
Składniki na polewę:
100 g masła
1 tabliczka mlecznej czekolady
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Rewelacyjne orzechowe ciasto bez pieczenia krok po kroku
Z orzechów włoskich do ciasta bez pieczenia odsyp 1 szklankę. Pozostałą ilość drobno posiekaj. Jeśli Twoje orzechy pokryte są skórką, postaraj się ją obrać, wspomagając się ich podprażeniem lub zblanszowaniem. Pozostawienie skórki może skutkować pojawieniem się gorzkawego posmaku.
Z mleka odlej 1 szklankę, pozostałą część przelej do garnka i zagotuj z dodatkiem cukru. Do pozostawionej szklanki dodaj żółtka, oba rodzaje mąki oraz opakowanie budyniu waniliowego. Zawartość szklanki dokładnie wymieszaj, aby nie pozostawić grudek.
Zagotowane mleko z cukrem do ciasta bez pieczenia zdejmij z ognia. Dolej do niego zawartość szklanki i cały czas energicznie mieszaj. Uzyskany gęsty budyń postaw z powrotem na ogniu i podgrzewaj do momentu, aż na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Masę odstaw do ostudzenia.
Miękkie masło do ciasta bez pieczenia ubij na puszystą masę za pomocą miksera. Następnie stopniowo zacznij dodawać do niego przestudzony budyń, miksując cały czas na niskich obrotach. Gotową masę podziel na 2 równe części. Do jednej z nich dodaj posiekane orzechy.
Spód blaszki wyłóż warstwą jasnych herbatników i połową budyniowej masy z orzechami. Warstwę tę przykryj ciemnymi ciasteczkami i połową masy bez dodatku orzechów. Kolejność warstw powtórz jeszcze raz. Na sama górę połóż jeszcze jedną warstwę jasnych herbatników, posmaruj je kajmakiem i posyp pozostawionymi orzechami.
Przygotuj polewę do ciasta bez pieczenia. W tym celu w garnuszku rozgrzej masło, a kiedy całkowicie się rozpuści zdejmij je z ognia. Następnie rozprowadź w płynnym tłuszczu podzieloną na cząstki czekoladę. Otrzymana masa powinna być gładka i gęsta.
Ciasto bez pieczenia polej płynną czekoladą. Następnie wstaw je do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po upływie tego czasu orzechowe ciasto gotowe jest do podania. Podpowiadamy niezawodny sposób obierania orzechów włoskich. Kokosowe ciasto bez pieczenia totalnie Cię zaskoczy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Strzelczyk wziął pieczarki i pokazał na co go stać. Zrobił wyżerkę dla całej rodziny
Zapomnij o smażeniu jajecznicy na maśle i oleju. Jest 100 razy lepszy patent
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama