Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Hitowe ciasto bez pieczenia niczym Rafaello. Pyszniejszego nie kupisz nawet w cukierni
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 08.11.2022 21:56

Hitowe ciasto bez pieczenia niczym Rafaello. Pyszniejszego nie kupisz nawet w cukierni

ciasto bez pieczenia rafaello
Canva / graphia76

Kiedy nachodzi Cię ochota na coś słodkiego, nie musisz biec do najbliższej cukierni. Nasze ekspresowe ciasto bez pieczenia bez trudu przygotujesz we własnej kuchni. Aksamitny, kokosowy krem otoczony lekko słonymi krakersami smakuje obłędnie. Spróbuj koniecznie tego deseru.

Do przygotowania ciasta bez pieczenia potrzebujesz jedynie kilku składników. Wystarczy je wymieszać, przełożyć masą krakersy i wsadzić ciasto do lodówki. Po 4 godzinach fantastyczny smakołyk gotowy będzie do pałaszowania. Domownicy będą zachwyceni.

Przepis na kokosowe ciasto bez pieczenia

Składniki:

  • 1 duże opakowanie krakersów

  • 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)

  • 1 szklanka śmietanki 30%

  • 2/3 szklanki mleka w proszku

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych

  • 2 łyżeczki żelatyny

  • 4 łyżki gorącej wody

  • odrobina masła do smarowania formy

Ciasto bez pieczenia niczym Rafaello krok po kroku

Żelatynę rozmieszaj z 4 łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzej ją do rozpuszczenia i wystudź. Do dużej miski wlej śmietankę, dodaj cukier puder, mleko w proszku oraz mascarpone. Składniki kremu wymieszaj łyżką. Naczynie z masą odstaw do lodówki na ok. 30 minut.

Schłodzony krem do ciasta bez pieczenia wyjmij z lodówki i ubij mikserem na wysokich obrotach. Miksuj do uzyskania puszystej masy. Następnie dodaj do miski 1/2 szklanki wiórków kokosowych oraz ostudzoną żelatynę. Dokładnie wymieszaj.

Na dno przygotowanej formy wyłóż papier do pieczenia, a boki wysmaruj masłem. Następnie dno formy wyłóż krakersami. Na warstwę ciastek wyłóż 1/3 kremu kokosowego i równomiernie go rozsmaruj.

Z przygotowanych składników stwórz jeszcze 2 takie same piętra. Wierzch ciasta powinna stanowić masa kokosowa. Ciasto bez pieczenia posyp pozostałymi wiórkami kokosowymi. Formę przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na ok. 4 godziny.

Deser podawaj schłodzony i pokrojony na mniejsze kawałki. Kokosowe ciasto bez pieczenia możesz przechowywać w lodówce ok. 4-5 dni.

Ciasto inspirowane popularnym batonikiem znajdziesz w tym przepisie. Polecamy także to smakowite ciasto z orzechową nutą.

Canva / PicturePartners
Canva / PicturePartners

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: