Najbardziej eleganckie ciasto bez pieczenia na wyjątkowe okazje. Orzechowy przysmak podbije każdy stół
Mamy dziś dla Was mega prosty i mega pyszny przepis na ciasto. Jeśli szukacie eleganckiego deseru na każdą okazję, nie mogliście lepiej trafić. Orzechowe ciasto bez pieczenia wygląda obłędnie i tak samo smakuje.
Orzechowe ciasto bez pieczenia złożone jest na bazie herbatników. Maślane ciasteczka przekłada się budyniową masą z dodatkiem orzechów. Wierzch wieńczy apetyczna czekoladowa polewa. Gwarantujemy, że nikt mu się nie oprze.
Przepis na pyszne orzechowe ciasto bez pieczenia
Składniki:
-
3 szklanki włoskich orzechów
-
300 g maślanych herbatników
-
300 g herbatników czekoladowych
-
1 puszka masy kajmakowej
Składniki na masę budyniową:
-
250 g masła
-
1 litr mleka
-
4 łyżki cukru
-
3 łyżki mąki pszennej
-
3 łyżki mąki ziemniaczanej
-
1 żółtko
-
1 budyń waniliowy
Składniki na polewę:
-
100 g masła
-
1 tabliczka mlecznej czekolady
-
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Rewelacyjne orzechowe ciasto bez pieczenia krok po kroku
Z orzechów włoskich do ciasta bez pieczenia odsyp 1 szklankę . Pozostałą ilość drobno posiekaj . Jeśli Twoje orzechy pokryte są skórką, postaraj się ją obrać, wspomagając się ich podprażeniem lub zblanszowaniem . Pozostawienie skórki może skutkować pojawieniem się gorzkawego posmaku .
Z mleka odlej 1 szklankę, pozostałą część przelej do garnka i zagotuj z dodatkiem cukru . Do pozostawionej szklanki dodaj żółtka, oba rodzaje mąki oraz opakowanie budyniu waniliowego . Zawartość szklanki dokładnie wymieszaj, aby nie pozostawić grudek .
Zagotowane mleko z cukrem do ciasta bez pieczenia zdejmij z ognia . Dolej do niego zawartość szklanki i cały czas energicznie mieszaj . Uzyskany gęsty budyń postaw z powrotem na ogniu i podgrzewaj do momentu, aż na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza . Masę odstaw do ostudzenia .
Miękkie masło do ciasta bez pieczenia ubij na puszystą masę za pomocą miksera . Następnie stopniowo zacznij dodawać do niego przestudzony budyń, miksując cały czas na niskich obrotach . Gotową masę podziel na 2 równe części. Do jednej z nich dodaj posiekane orzechy .
Spód blaszki wyłóż warstwą jasnych herbatników i połową budyniowej masy z orzechami . Warstwę tę przykryj ciemnymi ciasteczkami i połową masy bez dodatku orzechów. Kolejność warstw powtórz jeszcze raz. Na sama górę połóż jeszcze jedną warstwę jasnych herbatników, posmaruj je kajmakiem i posyp pozostawionymi orzechami .
Przygotuj polewę do ciasta bez pieczenia . W tym celu w garnuszku rozgrzej masło, a kiedy całkowicie się rozpuści zdejmij je z ognia . Następnie rozprowadź w płynnym tłuszczu podzieloną na cząstki czekoladę . Otrzymana masa powinna być gładka i gęsta.
Ciasto bez pieczenia polej płynną czekoladą . Następnie wstaw je do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc . Po upływie tego czasu orzechowe ciasto gotowe jest do podania . Podpowiadamy niezawodny sposób obierania orzechów włoskich . Kokosowe ciasto bez pieczenia totalnie Cię zaskoczy .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Strzelczyk wziął pieczarki i pokazał na co go stać. Zrobił wyżerkę dla całej rodziny
-
Zapomnij o smażeniu jajecznicy na maśle i oleju. Jest 100 razy lepszy patent
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama