Smakosze.pl Przepisy Najbardziej eleganckie ciasto bez pieczenia na wyjątkowe okazje. Orzechowy przysmak podbije każdy stół
Canva / Nataliia_Eina

Najbardziej eleganckie ciasto bez pieczenia na wyjątkowe okazje. Orzechowy przysmak podbije każdy stół

6 stycznia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Mamy dziś dla Was mega prosty i mega pyszny przepis na ciasto. Jeśli szukacie eleganckiego deseru na każdą okazję, nie mogliście lepiej trafić. Orzechowe ciasto bez pieczenia wygląda obłędnie i tak samo smakuje.

Orzechowe ciasto bez pieczenia złożone jest na bazie herbatników. Maślane ciasteczka przekłada się budyniową masą z dodatkiem orzechów. Wierzch wieńczy apetyczna czekoladowa polewa. Gwarantujemy, że nikt mu się nie oprze.

Przepis na pyszne orzechowe ciasto bez pieczenia

Składniki:

  • 3 szklanki włoskich orzechów

  • 300 g maślanych herbatników

  • 300 g herbatników czekoladowych

  • 1 puszka masy kajmakowej

Składniki na masę budyniową:

  • 250 g masła

  • 1 litr mleka

  • 4 łyżki cukru

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 żółtko

  • 1 budyń waniliowy

Składniki na polewę:

  • 100 g masła

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Rewelacyjne orzechowe ciasto bez pieczenia krok po kroku

Z orzechów włoskich do ciasta bez pieczenia odsyp 1 szklankę . Pozostałą ilość drobno posiekaj . Jeśli Twoje orzechy pokryte są skórką, postaraj się ją obrać, wspomagając się ich podprażeniem lub zblanszowaniem . Pozostawienie skórki może skutkować pojawieniem się gorzkawego posmaku .

Z mleka odlej 1 szklankę, pozostałą część przelej do garnka i zagotuj z dodatkiem cukru . Do pozostawionej szklanki dodaj żółtka, oba rodzaje mąki oraz opakowanie budyniu waniliowego . Zawartość szklanki dokładnie wymieszaj, aby nie pozostawić grudek .

Zagotowane mleko z cukrem do ciasta bez pieczenia zdejmij z ognia . Dolej do niego zawartość szklanki i cały czas energicznie mieszaj . Uzyskany gęsty budyń postaw z powrotem na ogniu i podgrzewaj do momentu, aż na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza . Masę odstaw do ostudzenia .

Miękkie masło do ciasta bez pieczenia ubij na puszystą masę za pomocą miksera . Następnie stopniowo zacznij dodawać do niego przestudzony budyń, miksując cały czas na niskich obrotach . Gotową masę podziel na 2 równe części. Do jednej z nich dodaj posiekane orzechy .

Spód blaszki wyłóż warstwą jasnych herbatników i połową budyniowej masy z orzechami . Warstwę tę przykryj ciemnymi ciasteczkami i połową masy bez dodatku orzechów. Kolejność warstw powtórz jeszcze raz. Na sama górę połóż jeszcze jedną warstwę jasnych herbatników, posmaruj je kajmakiem i posyp pozostawionymi orzechami .

Przygotuj polewę do ciasta bez pieczenia . W tym celu w garnuszku rozgrzej masło, a kiedy całkowicie się rozpuści zdejmij je z ognia . Następnie rozprowadź w płynnym tłuszczu podzieloną na cząstki czekoladę . Otrzymana masa powinna być gładka i gęsta.

Ciasto bez pieczenia polej płynną czekoladą . Następnie wstaw je do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc . Po upływie tego czasu orzechowe ciasto gotowe jest do podania . Podpowiadamy niezawodny sposób obierania orzechów włoskich . Kokosowe ciasto bez pieczenia totalnie Cię zaskoczy .

Canva / Federherz
Canva / Federherz

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy