Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Wrzuć orzechy włoskie na kilka minut do wrzątku. Efekt od razu Cię zadowoli
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 05.01.2023 17:36

Wrzuć orzechy włoskie na kilka minut do wrzątku. Efekt od razu Cię zadowoli

orzechy włoskie
Canva / salez

Orzechy włoskie są smaczne i zdrowe. Można traktować je jako wartościową przekąskę lub użyć do rozmaitych przepisów kulinarnych. Rozłupane orzechy warto wrzucić na kilka minut do wrzątku. Dzięki temu z łatwością pozbędziemy się pokrywającej je gorzkawej skórki.

Orzechy włoskie są bardzo zdrowe i warto włączyć je do swojej diety. Radość z ich jedzenia może popsuć jednak nieprzyjemny gorzki posmak. Zblanszuj orzechy i pozbądź się tej niedogodności. To łatwiejsze, niż myślisz.

Czemu warto wrzucić orzechy włoskie do wrzątku?

Usunięcie gorzkiej skórki z orzechów włoskich może być kłopotliwe. Wszystko to przez ich skomplikowany, pełen załamań kształt. Ręczne obieranie byłoby bardzo trudne, jeśli nie niemożliwe.

W sprzedaży są dostępne rozłupane i obrane orzechy włoskie. Ich cena jednak jest kilkukrotnie wyższa, niż takich kupowanych w całości. Orzechy najbardziej opłaca się obierać samodzielnie.

Aby skutecznie obrać orzechy włoskie, należy dotrzeć do ich wszystkich zakamarków. Z pomocą przychodzi nam w tym przypadku gorąca woda. Ciecz dociera wszędzie i skutecznie zmiękcza problematyczną skórkę. To niezawodny sposób na obieranie orzechów.

Jak obrać orzechy włoskie za pomocą blanszowania?

Blanszowanie to krótkie, 1-3 minutowe gotowanie składników wrzuconych do wrzątku. Tej właśnie metody najlepiej użyć, aby bez trudu obrać orzechy włoskie. W tym celu przygotuj sobie garnek, w którym zmieści się cała partia orzechów do przerobienia.

Orzechy włoskie wrzuć do garnka i zalej zagotowaną wrzącą wodą. Zawartość garnka gotuj przez ok. 30 sekund. Następnie wyłącz ogień i przykryj zblanszowane orzechy pokrywką.

Ostrożnie, najlepiej za pomocą łyżki cedzakowej, wyjmuj kolejne orzechy włoskie z garnka. Ręcznie zdejmuj z nich skórkę, tak dokładnie jak się uda. Dzięki zmiękczeniu przez blanszowanie, powinna on odchodzić łatwo i w sporych kawałkach.

Canva / sekerkedi
Canva / sekerkedi

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: