Smakosze.pl Przepisy Najbardziej tradycyjna receptura na botwinkę. Banalna w przygotowaniu zupa, idealna latem
canva/-lvinst-

Najbardziej tradycyjna receptura na botwinkę. Banalna w przygotowaniu zupa, idealna latem

12 lipca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Tradycyjny przepis na botwinkę nie ma sobie równych. Pełna smaku zupa z młodych buraków jest nie tylko pożywna, lekka, ale i bardzo zdrowa. Botwinka jest zupą idealną na obiad w upalne dni, a jej przygotowanie zajmie dosłownie kilkanaście minut. Latem koniecznie postaw na obiady z warzyw sezonowych. Obiady są proste w przygotowaniu, lekkie, zdrowe i pełne smaku. Jednym z takich dań jest właśnie botwinka gotowana według tradycyjnego przepisu.

Botwinka jest pyszną zupą gotowaną na wywarze drobiowym z dodatkiem sezonowych, młodych warzyw. Sekretnym dodatkiem jest śmietana- zabielana botwinka smakuje wyśmienicie. Możemy podać ją dodatkowo z koperkiem i jajkiem ugotowanym na twardo. Poznaj tradycyjny przepis na botwinkę.

W botwince bardzo ważna jest kolejność- najpierw podgotuj mięso, następnie dodaj pokrojone w kostkę warzywa i gotuj, aż zmiękną. Na samym końcu dodaj posiekane liście młodych buraczków, jeśli będziesz gotować je za długo, to zwiędną i stracą smak.

Tradycyjny przepis na botwinkę Składniki:

  • udko z kurczaka

  • 2 pęczki botwinki

  • duża marchew

  • korzeń pietruszki

  • 4 młode ziemniaki

  • mały por

  • kawałek selera

  • śmietana 18% do zabielenia

  • liść laurowy

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • sól, pieprz

  • jajka ugotowane na twardo do podania (opcjonalnie)

  • świeży koperek

Jak zrobić tradycyjną botwinkę?

Mięso umyj, oczyść i przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i gotuj, aż powstaną szumowiny, zdejmij je. Do wywaru dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, buraki, seler, marchewkę, korzeń pietruszki, posiekaj por i gotuj do miękkości.

Do botwinki dodaj posiekane liście buraczków, gotuj około 5-7 minut. Zupę zabiel śmietaną, dopraw do smaku solą i pieprzem. Botwinkę oprósz posiekanym koperkiem i podaj z ugotowanym na twardo jajkiem, smacznego.

Najbardziej tradycyjna receptura na botwinkę
canva/Piotr Krzeslak

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wszystkieprzepisy.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy