Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ekspresowe racuchy z jabłkami bez drożdży. Idealny przepis na błyskawiczny obiad dla całej rodziny
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 12.07.2022 18:16

Ekspresowe racuchy z jabłkami bez drożdży. Idealny przepis na błyskawiczny obiad dla całej rodziny

Ekspresowe racuchy z jabłkami bez drożdży. Idealny przepis na błyskawiczny obiad dla całej rodziny
canva/manyakotic

Racuchy z jabłkami to pomysł na błyskawiczny obiad lub podwieczorek dla całej rodziny. Puszyste placuszki przygotowane bez dodatku drożdży przygotujemy w zaledwie kilkanaście minut. Poznaj przepis na ekspresowe racuchy z jabłkami bez drożdży.

Racuchy z jabłkami zwykle robimy w tradycyjny sposób, czyli z dodatkiem świeżych drożdży. Ciasto jest delikatne i puszyste, jednak jego przygotowanie zajmuje sporo czasu. Musimy również zaczekać, aż drożdże ruszą i ciasto urośnie. Racuchy z jabłkami bez drożdży są równie puszyste, jednak ich przygotowanie trwa dosłownie chwilę.

Racuchy z jabłkami bez drożdży z dodatkiem sody oczyszczonej są delikatne, puszyste i pełne smaku. Do ciasta dodaj cukier wanilinowy zamiast tradycyjnego cukru, a racuchy będą miały wyjątkową, waniliową nutę.

Ciasto na racuchy z jabłkami bez drożdży przygotujemy z kilku podstawowych składników: mleka, mąki, cukru, sody i oczywiście jabłek. Jabłka po starciu na tarce odsączmy z nadmiaru soku. Jeśli go nie odlejemy, racuchy rozwarstwią się podczas smażenia, ponieważ ciasto będzie za rzadkie.

Przepis na racuchy z jabłkami bez drożdży

Składniki:

  • 2 szklanki mąki

  • 2 duże jabłka

  • szklanka mleka

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

  • 2 jajka

  • olej do smażenia

  • cukier puder do podania

Jak zrobić racuchy bez drożdży?

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce, odsącz z nadmiaru soku. W osobnej misce wymieszaj cukier z mąką, mlekiem i jajkami. Do ciasto dodaj również sodę oczyszczoną i miksuj, aż powstanie jednolita masa.

Do ciasta dodaj starte na tarce jabłka, wymieszaj łyżką. Racuchy smaż na rozgrzanym oleju po kilka minut na stronę, na złoty kolor, następnie przełóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu, oprósz cukrem puder i podaj.

Racuchy doskonale smakują również z domową konfiturą truskawkową, powidłami. Jednym z lepszych przetworów na słodko jest dżem agrestowy przygotowany według babcinej receptury, z racuchami także smakuje obłędnie.

Racuchy z jabłkami bez drożdży podane z konfiturą truskawkową
canva/manyakotic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie.pl