Smakosze.pl Produkty Najgorsza ryba, jaką możesz podać swojemu dziecku. Jest wprost nafaszerowana toksynami
Fot. Canva /lenarij

Najgorsza ryba, jaką możesz podać swojemu dziecku. Jest wprost nafaszerowana toksynami

22 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Ryby to produkt, który powinien znaleźć się w diecie każdego z nas. Okazuje się jednak, że nie każda jest tak samo pożyteczna i zdrowa. Dowiedz się, jaka jest najbardziej szkodliwa i pod żadnym pozorem nie powinnaś podawać jej dzieciom.

Nie każda ryba jest zdrowa

Mówi się, że ryby koniecznie należy włączyć do jadłospisu. Zawierają wiele cennych witamin, a co najważniejsze kwasy omega-3. Odpowiadają za odporność organizmu i jego poprawne funkcjonowanie.

Okazuje się jednak, że nie każda ryba jest tak samo zdrowa i bogata w cenne składniki odżywcze. Jedna z nich zawiera szkodliwe substancje i pod żadnym pozorom nie powinna być podawana dzieciom.

panga.jpg
Fot. Canva/frederique wacquier

Unikaj tej ryby jak ognia

Okazuje się, że jedna z nich jest szczególnie szkodliwa. Chodzi o pangę, która jest rybą słodkowodną, która pochodzi z Wietnamu. Choć dla wielu jest to ryba idealna, bo ma neutralny smak, nie powinno się jej spożywać. Powinny unikać ją szczególnie dzieci. O tym, dlaczego ryba nie jest zbyt dobra, dowiesz się z dalszej części artykułu.

Ryba bez cennych składników odżywczych

Okazuje się, że panga jest jedną z najgorszych ryb, ponieważ jest uboga w kwasy omega-3. W 100 gramach ryby znajduje się tylko 0,05 grama tych cennych kwasów. Dla porównania w 100 gramach łososia jest aż 4 gramy kwasów.

Sytuacja powtarza się również w wypadku witamin i składników mineralnych, które również są ubogie. Dodatkowo badania wykazały, że w jej mięsie znajduje się spora ilość rtęci. Jest to jeden z najbardziej szkodliwych pierwiastków. Dlatego nie powinno spożywać się tego produktu. Sprawdź przepis na wyjątkowe ogórki oraz zobacz, jak zrobić obiad w 15 minut .

panga usmażona.jpg
Fot. Canva/frederique wacquier
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy