Smakosze.pl Przepisy Najgorszy błąd podczas przygotowywania śledzi
canva/Food Photos

Najgorszy błąd podczas przygotowywania śledzi

21 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Śledzie z cebulką mają wyjątkowy smak, który ceniony jest przez wielu fanów świątecznych dań. Niestety podczas ich przygotowywania łatwo o banalny błąd, który może całkowicie je zniszczyć. Chodzi o dodanie do ryby cebuli, która nie została wcześniej blanszowana. W takiej sytuacji warzywo nadaje daniu gorzkiego i nieprzyjemnie ostrego smaku.

Śledzie z cebulą charakteryzuje mocny aromat, który zazwyczaj wywołuje silne emocje wśród biesiadników. Jedni kochają cebulowy i rybny zapach - inni gdy tylko go poczują, natychmiast zaczynają kręcić nosem.

Oczywiście ostrość dania jest jego nieodzownym elementem, jednak można ją dostosować. Wystarczy zastosować szybko blanszować pokrojoną cebulę we wrzątku przed dodaniem jej do ryby. Zalewa się ją w tym celu gorącą wodą i płucze przez kilkadziesiąt sekund. W taki sposób związki siarki są wygotowywane i warzywo nabiera słodyczy i miękkości.

Przepis na klasyczne śledzie w oleju

Składniki:

  • 550 g płatów śledziowych (śledź matias jest najsmaczniejszy)

  • 2 cebule białe lub czerwone

  • 3 liście laurowe

  • 4 ziela angielskie

  • olej roślinny o neutralnym smaku

Zacznij od wymycia śledzi z zalewy, włożenia ich do miski i zalania czystą wodą. Wymocz je przez kilka godzin, aż poziom słonego smaku będzie dla ciebie odpowiedni. Przełóż je do miski i dodaj do nich liście laurowe oraz ziele angielskie.

Cebulę obierz z łupin, pokrój w piórka i umieść w misce. Zalej je wrzącą wodą i potrzymaj w niej przez kilkadziesiąt sekund. Po tym czasie przełóż je do osobnej miski z zimną wodą, aby zakończyć proces blanszowania.

Śledzie zalej olejem i dodaj do nich blanszowaną cebulę. Dokładnie całość wymieszaj, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Wstaw do lodówki na całą noc, aby smaki dobrze się przegryzły. Podawaj ze świeżym pieczywem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak usunąć łuski z ryby bez robienia bałaganu. Ten tekst wyjawia zastosowanie głów i ogonów z karpi.

Śledzie w cebuli

Źródło zdjęcia: canva/Food Photos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy