Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty przepis na piernik bez pieczenia. Zdrowo i bez dodatku cukru
Renata Materlińska
Renata Materlińska 21.12.2021 01:00

Prosty przepis na piernik bez pieczenia. Zdrowo i bez dodatku cukru

piernik
canva/ShyMan

Piernik jest typowym ciastem bożonarodzeniowym. Pachnący korzennymi przyprawami kusi domowników i gości i wprowadza świąteczną atmosferę. Dziś podamy wam przepis na piernik bez pieczenia. Będzie niecodzienny, zdrowy i bez dodatku cukru. Z pewnością się w nim rozsmakujecie.

Tradycyjny piernik jest ciastem dość ciężkim, za sprawą dodatku miodu i bakalii. Ciasto na niego długo leżakuje, zyskując na smaku w miarę dojrzewania. Piecze się też pierniki miękkie i puszyste, na zasadzie ciasta ucieranego z dodatkiem korzennych przypraw.

My jeszcze bardziej ulepszyliśmy recepturę na piernik i odeszliśmy całkowicie od pieczenia. Co więcej, nasz piernik nie ma dodatku cukru, nie zawiera też żadnych niezdrowych składników.

Prosty przepis na piernik bez pieczenia. Zdrowo i bez dodatku cukru

Składniki:

  • 20 suszonych moreli

  • 3 łyżki miodu naturalnego

  • 1,5 szklanki zmielonych ziaren słonecznika łuskanego

  • 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich

  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych

  • 1/2 szklanki płatków migdałów

  • 1 łyżka kakao

  • 1 opakowanie przyprawy do piernika bez cukru

  • 1 łyżka mąki kokosowej

Dodatkowo:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

  • 2 łyżki mleka roślinnego

  • płatki migdałów do posypania

Przygotowanie piernika

Morele opłucz, zalej letnią wodą, odstaw na kilka godzin do namoczenia. Odlej wodę, morele zblenduj z miodem na jednolitą masę.

Do moreli i miodu dodaj zmielony słonecznik i orzechy, a także wiórki kokosowe, migdały, kakao, przyprawę do piernika i mąkę kokosową. Wymieszaj, zagnieć ciasto.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj na dość gruby placek, wyłóż nim blachę.

Czekoladę połam na kawałki, włóż do metalowej miseczki. Dodaj mleko, podgrzewaj w gorącej kąpieli wodnej, aż do rozpuszczenia i połączenia się składników.

Przestudzoną polewą posmaruj ciasto, posyp je podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Ciasto dobrze schłodź.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na tradycyjny piernik. Sprawdź też, jak przygotować pierniczki.

mielone orzechy
mielone orzechy

Źródło zdjęcia: canva/erierika

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram