Smakosze.pl Przepisy Najlepsza, kultowa ziemniaczana zapiekanka z przepisu siostry Anastazji
kadr z filmiku kanału Wydawnictwo WAM na YouTube, canva/Karisssa

Najlepsza, kultowa ziemniaczana zapiekanka z przepisu siostry Anastazji

27 lutego 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Szukasz pomysłu na szybki i prosty obiad? Może przygotujesz zapiekankę? Dziś polecamy najlepszą, kultową zapiekankę ziemniaczaną z przepisu siostry Anastazji. W tej potrawie nie ma mięsa ani wędliny, ale oczywiście możesz je dodać według własnego uznania.

Zapiekanki mają tę zaletę, że nie ma przy nich dużo pracy i robi się je z prostych składników. Tak naprawdę możemy w nich zestawić składniki, które mamy właśnie pod ręką. Siostra Anastazja proponuje zapiekankę warzywną z pysznym sosem jajeczno-śmietanowym. Będzie ona doskonałą odmianą od klasycznych dań mięsnych.

Najlepsza, kultowa ziemniaczana zapiekanka z przepisu siostry Anastazji

Składniki:

  • 60 dag ziemniaków

  • 1 mały brokuł

  • pół niedużego kalafiora

  • 2 cebule

  • masło

  • 6 jajek

  • natka pietruszki

  • 10 dag żółtego sera

  • sól, pieprz

Przygotowanie zapiekanki

Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, lekko osusz, przestudź, pokrój w plastry.

Brokuł i kalafior oczyść, podziel na różyczki. Wrzuć na osolony wrzątek, ugotuj na półmiękko. Odcedź, przestudź.

Cebule obierz, pokrój w kostkę lub piórka. Zeszkli na maśle. 4 jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek, pokrój w kostkę.

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Układaj w nim na przemian warstwy ziemniaków, kalafiora, brokuła, cebuli, pokrojonych jajek i posiekanej natki pietruszki. Na wierzchu ułóż warstwę ziemniaków.

2 pozostałe jajka rozmieszaj ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem. Masą polej warzywa, posyp startym serem. Piecz ok. 25 minut w 180 st. C.

W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na pyszne zapiekanki. Sprawdź, jak przygotować zapiekankę ziemniaczaną z beszamelem , a także, jak zrobić zapiekankę z ryżu, sera i kiełbasy .

brokuł
brokuł

Źródło zdjęcia: canva/margouillatphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: "Wielka Księga Specjałów siostry Anastazji" wyd. Wam

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy