Smakosze.pl
Pyszna zapiekanka ziemniaczana z sosem beszamelowym

canva/oksix

Pyszna zapiekanka ziemniaczana z sosem beszamelowym

2 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapiekanki ziemniaczane są pysznymi i niezwykle sycącymi daniami. Tym razem do warzywa dodamy delikatny sos beszamelowy, który wraz z żółtym serem stworzy naprawdę smaczny stanowi duet. Koniecznie wyprobujcie ten przepis. Danie szybko zniknie z talerzy.

Zdradzaliśmy wam już sekret pysznej zapiekanki pasterskiej i podawaliśmy recepturę na prosty obiad na z pieca z kiełbasą, ryżem i ziemniakami. Teraz czas na wyśmienite ziemniaczki pod pierzynką z sera i kremowego sosu beszamelowego. Nawet najbardziej wybredni smakosze będą zachwyceni.

Zaskakujący przepis na krupnik autorstwa Ewy Wachowicz

Zaskakujący przepis na krupnik autorstwa Ewy Wachowicz

CZYTAJ DALEJ

Przepis na pyszną zapiekankę ziemniaczaną z sosem beszamelowym

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 2 szklanki mleka

  • 4 łyżki mąki

  • 4 łyżki masła

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 1 kulka sera mozzarella

  • 1 szklanka tartego sera żółtego np. bursztynu

Przygotowanie:

W niewielkim garnku roztapiamy masło. Dodajemy do niego mąkę i dokładnie łączymy składniki. Następnie wlewamy mleko porcjami, cały czas mieszając do uzyskania jednolitej masy.

Tu liczy się cierpliwość — jeśli wlejemy nabiał zbyt szybko, sos będzie pełen grudek. Sos doprawiamy ziołami prowansalskimi, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Podgrzewamy go, mieszając od czasu do czasu, aż nieco zgęstnieje.

Ziemniaki obieramy i starannie je myjemy. Warzywo kroimy w plastry. Ser mozzarella ścieramy na tarce o dużych oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Na dnie układamy warstwę ziemniaków i przykrywamy ją połową sosu beszamelowego.

Dodajemy część startej mozzarelli i sera żółtego. Czynności powtarzamy. Naczynie zamykamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez pół godziny. Podajemy posypane świeżymi ziołami.

Ziemniaki posypane startym serem smakują wyśmienicie

Ziemniaki posypane startym serem smakują wyśmienicie

Źródło zdjęcia: canva/Svetlana_nsk

Najgorsze dodatki do kawy

Nigdy nie dodawaj ich do kawy, konsekwencje mogą być opłakane. Ujawniamy listę najgorszych dodatków

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Wielu smakoszy nie wyobraża sobie bez niej udanego dnia. Niestety, niektóre dodatki mogą sprawić, że kawa nie wyjdzie nam na dobre. Czego lepiej unikać? Odpowiedź na to pytanie jest zaskakująca.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mmcooking

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Surówka lepsza niż z restauracji

Przepisy

Surówka lepsza niż z chińskiej restauracji. Sekret tkwi w zalewie, 2 dodatki są kluczowe

Czytaj więcej >

Przepisy

Usmaż banany na patelni i zalej gęstą masą. Najlepsze ciasto zrobisz bez piekarnika

Czytaj więcej >

Przepisy

Żadna bułka w mleku. Ten dodatek do mielonych bije ją na głowę

Czytaj więcej >
Jajka sadzone na wodzie

Przepisy

Zapomnij o maśle i oleju. To 100 razy lepszy patent na jajka sadzone

Czytaj więcej >
pieczeń

Przepisy

Drobiowa pieczeń gyros bije rekordy popularności. Takiej jeszcze nie jadłeś

Czytaj więcej >
zupa pomidorowa

Przepisy

Nie uwierzysz, co Makłowicz dodał do pomidorówki. Polacy wybierają inne dodatki

Czytaj więcej >