Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pyszna zapiekanka ziemniaczana z sosem beszamelowym

Pyszna zapiekanka ziemniaczana z sosem beszamelowym

Pyszna zapiekanka ziemniaczana z sosem beszamelowym
canva/oksix

Zapiekanki ziemniaczane są pysznymi i niezwykle sycącymi daniami. Tym razem do warzywa dodamy delikatny sos beszamelowy, który wraz z żółtym serem stworzy naprawdę smaczny stanowi duet. Koniecznie wyprobujcie ten przepis. Danie szybko zniknie z talerzy.

Zdradzaliśmy wam już sekret pysznej zapiekanki pasterskiej i podawaliśmy recepturę na prosty obiad na z pieca z kiełbasą, ryżem i ziemniakami. Teraz czas na wyśmienite ziemniaczki pod pierzynką z sera i kremowego sosu beszamelowego. Nawet najbardziej wybredni smakosze będą zachwyceni.

Przepis na pyszną zapiekankę ziemniaczaną z sosem beszamelowym

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 2 szklanki mleka

  • 4 łyżki mąki

  • 4 łyżki masła

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 1 kulka sera mozzarella

  • 1 szklanka tartego sera żółtego np. bursztynu

Przygotowanie:

W niewielkim garnku roztapiamy masło. Dodajemy do niego mąkę i dokładnie łączymy składniki. Następnie wlewamy mleko porcjami, cały czas mieszając do uzyskania jednolitej masy.

Tu liczy się cierpliwość — jeśli wlejemy nabiał zbyt szybko, sos będzie pełen grudek. Sos doprawiamy ziołami prowansalskimi, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Podgrzewamy go, mieszając od czasu do czasu, aż nieco zgęstnieje.

Ziemniaki obieramy i starannie je myjemy. Warzywo kroimy w plastry. Ser mozzarella ścieramy na tarce o dużych oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Na dnie układamy warstwę ziemniaków i przykrywamy ją połową sosu beszamelowego.

Dodajemy część startej mozzarelli i sera żółtego. Czynności powtarzamy. Naczynie zamykamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez pół godziny. Podajemy posypane świeżymi ziołami.

Ziemniaki posypane startym serem smakują wyśmienicie
Ziemniaki posypane startym serem smakują wyśmienicie

Źródło zdjęcia: canva/Svetlana_nsk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mmcooking

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Danie Dieta Obiad