Zapiekanki ziemniaczane są pysznymi i niezwykle sycącymi daniami. Tym razem do warzywa dodamy delikatny sos beszamelowy, który wraz z żółtym serem stworzy naprawdę smaczny stanowi duet. Koniecznie wyprobujcie ten przepis. Danie szybko zniknie z talerzy.
Zdradzaliśmy wam już sekret pysznej zapiekanki pasterskiej i podawaliśmy recepturę na prosty obiad na z pieca z kiełbasą, ryżem i ziemniakami. Teraz czas na wyśmienite ziemniaczki pod pierzynką z sera i kremowego sosu beszamelowego. Nawet najbardziej wybredni smakosze będą zachwyceni.
Zaskakujący przepis na krupnik autorstwa Ewy Wachowicz
CZYTAJ DALEJPrzepis na pyszną zapiekankę ziemniaczaną z sosem beszamelowym
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 szklanki mleka
4 łyżki mąki
4 łyżki masła
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i pieprz w ilości do smaku
1 kulka sera mozzarella
1 szklanka tartego sera żółtego np. bursztynu
Przygotowanie:
W niewielkim garnku roztapiamy masło. Dodajemy do niego mąkę i dokładnie łączymy składniki. Następnie wlewamy mleko porcjami, cały czas mieszając do uzyskania jednolitej masy.
Tu liczy się cierpliwość — jeśli wlejemy nabiał zbyt szybko, sos będzie pełen grudek. Sos doprawiamy ziołami prowansalskimi, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Podgrzewamy go, mieszając od czasu do czasu, aż nieco zgęstnieje.
Ziemniaki obieramy i starannie je myjemy. Warzywo kroimy w plastry. Ser mozzarella ścieramy na tarce o dużych oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Na dnie układamy warstwę ziemniaków i przykrywamy ją połową sosu beszamelowego.
Dodajemy część startej mozzarelli i sera żółtego. Czynności powtarzamy. Naczynie zamykamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez pół godziny. Podajemy posypane świeżymi ziołami.
Ziemniaki posypane startym serem smakują wyśmienicie
Źródło zdjęcia: canva/Svetlana_nsk
Nigdy nie dodawaj ich do kawy, konsekwencje mogą być opłakane. Ujawniamy listę najgorszych dodatków
Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Wielu smakoszy nie wyobraża sobie bez niej udanego dnia. Niestety, niektóre dodatki mogą sprawić, że kawa nie wyjdzie nam na dobre. Czego lepiej unikać? Odpowiedź na to pytanie jest zaskakująca.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: mmcooking