Najlepsza zupa na zimę, jaką znam. Jest pyszna, rozgrzewająca i w dodatku francuska. Goście za każdym razem się nią zachwycają
Zupa sycąca, gorąca, zawiesista i pyszna. Z grzankami i zapieczonym serem jest idealnym daniem na zimne dni. Albo na przyjście gości.
Prosto i dobrze
Jak zwykle w kuchni – proste dania są najlepsze. I
m coś ma mniej składników, tym bardziej koncentruje się na smaku tego właściwego. Tak właśnie jest w przypadku tej zupy.
Pewnie dlatego jest taka prosta. W gruncie rzeczy trzeba połączyć tylko dwa podstawowe składniki i razem pogotować je przez chwilę.
Poza tym jest to zupa uniwersalna. Już samo jej pochodzenie jest przedmiotem sporów – chłopskie czy arystokratyczne?
Jak chłopska zupa rozgrzewa, syci i dodaje sił. Jak zupa arystokratyczna zachwyca elegancją i świetnie sprawdza się podczas przyjęć.
Francja czy Włochy?
Mówi się, że to francuski klasyk, choć wiadomo, że zupa ta przybyła do Francji z Toskanii. Do Paryża miała ją przywieźć z Florencji Katarzyna Medycejska, kiedy przyjechała, by poślubić francuskiego następcę tronu. W Polsce zupa smakuje tak samo dobrze, w polskich książkach kucharskich zajmuje miejsce do dawna. Może dlatego, że Medyceuszka była marką polskiego króla, Henryka Walezego?
Zupę gotuje się bardzo prosto, warto tylko zadbać o odpowiednie naczynie.
Ideałem jest ugotować zupę a potem zapiec na niej serową grzankę.
Wszystko w jednym garnku
Najlepszym naczyniem do gotowania tej zupy jest więc garnek o grubym dnie lub nawet niewielka brytfanna.
Najwygodniej jest, kiedy wszystkie etapy przygotowywania zupy odbywają się w jednym naczyniu.
Dobrze jest również pamiętać, że bulion do tej zupy powinien być bardzo esencjonalny, najlepiej wołowy.
W wersji luksusowej przyda się też nieco wina. Goście będą zachwyceni. Zupa cebulowa świetnie sprawdza się bowiem na co dzień i od święta.
Francuska zupa cebulowa
Składniki:
- 1 kg cebuli
- Pół kostki masła
- Pół litra-litr esencjonalnego bulionu mięsnego lub warzywnego
- Szklanka białego wytrawnego wina
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki cukru
- Tymianek otarty z dwóch gałązek
-
Sól, pieprz
Na grzankę:
- Kromka chleba
- Tarty ser
- Odrobina oliwy do smażenia
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w pióra
- W garnku o grubym dnie rozgrzej masło
- Wrzuć cebulę i podsmażaj ją do pełnego zeszklenia
- Dodaj cukier
- Podsmażaj na małym ogniu przez 10 minut
- Czosnek drobno posiekaj
- Do cebuli dodaj czosnek i tymianek, smaż mieszając i uważając, by nie przypalić
- Wlej wino i gotuj przez kilka minut
- Kiedy wino odparuje, wlej bulion. Im więcej bulionu, tym zupa będzie rzadsza, dobrze jest ustalić ulubione proporcje.
- Gotuj przez pół godziny
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni
- Na patelni lekko przesmaż na oliwie grzanki (z dwóch stron)
- Ułóż grzanki na wierzchu zupy, posyp tartym serem
- Włóż garnek do piekarnika, poczekaj kilka minut
-
Kiedy ser się zapiecze, można wyjąć garnek z piekarnika i podawać
Ta zupa robi się bardzo szybko. Jeśli mamy w lodówce zamrożony bulion, da się ją zrobić w 20 minut.