Smakosze.pl

YT/Madzia Boho

Zetrzyj na tarce i wrzuć do bigosu. O tym dodatku powiedziała mi babcia, prawie nikt go nie używa

21 Listopada 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bigos w pewnym momencie już mi się znudził. Na szczęście internet wciąż dostarcza mi kulinarnych inspiracji. Niedawno znalazłam prosty przepis na kapuściane danie z nietypowym dodatkiem. Pomysł był tak nietuzinkowy, że musiałam spróbować.

Do bigosu można dodać wszystko

Mało kto wie, że dawniej bigosem nazywano danie mięsne. Dopiero względy ekonomiczne skłoniły gotujące gospodynie do dodawania kapusty, która była łatwo dostępna i niedroga. Tak w skrócie wygląda historia dania, które znamy współcześnie i którego wariantów jest naprawdę sporo.

Gdy wpadłam na pomysł dodania do garnka z potrawą ostrego w smaku korzenia, kojarzącego mi się z zupełnie innymi potrawami, nie sądziłam, że ten eksperyment może się dobrze skończyć. Dałam mu jednak szansę.

Mięso do bigosu smażymy.jpg
YT/Madzia Boho
Sałatka jarzynowa ze śledziem

W życiu nie jadłam tak dobrej sałatki jarzynowej. Ten dodatek jest genialny, na pewno go użyję w te Święta

CZYTAJ DALEJ

Przepis na bigos z dodatkiem chrzanu

Gdy po raz pierwszy usłyszałam o doprawianiu bigosu chrzanem, pomyślałam, że ktoś się pomylił. W końcu on pasuje do buraczków czy ziemniaczanego purée, a nie do kapusty. Okazało się, że moja ocena była błędna. Nie wahajcie się i spróbujcie.

  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 500 g kiełbasy
  • 150 g wędzonego boczku
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki świeżo startego chrzanu
  • 4 ziarna jałowca
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Do zrobienia smakowitego bigosu wcale wiele nie potrzeba. Mój przepis pomija grzyby, więc przygotowanie jest prostsze i w zasadzie czasu potrzeba jedynie, by kiszona kapusta zmiękła. Instrukcję krok po kroku znajdziecie w dalszej części artykułu.

Jak zrobić znakomity bigos? Smak podkręci chrzan

W garnku umieszczam odsączoną z wody kapustę kiszoną. Zalewam ją wodą i zagotowuję. Sprawdzam, jak bardzo jest kwaśna. Jeśli uznam, że smak jest zbyt intensywny, odlewam wodę i ponownie zagotowuję kapustę ze świeżą porcją płynu.

Do garnka wrzucam jeszcze przyprawy w kawałku i gotuję zawartość, aż kapusta zmięknie. Kiełbasę kroję w półtalarki, a boczek w kostkę. Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę oleju i dodaję mięsne rarytasy. Podsmażam je do zrumienienia.

Przenoszę do garnka z kapustą. Na tej samej patelni szklę jeszcze posiekaną cebulę i również wrzucam ją do bigosu. Gdy kapusta będzie już miękka, dodaję starty na tarce o drobnych oczkach chrzan. Całość doprawiam solą i pieprzem.

Jak podawać bigos z dodatkiem chrzanu?

Do dania pasuje świeże pieczywo. Polecam szczególnie chleb razowy, który dostarcza znacznej ilości błonnika, tym samym pomagając w trawieniu ciężkiego posiłku. Można też oczywiście ugotować kaszę lub ziemniaki.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na bigos. Sprawdźcie jak zrobić go w wersji bezmięsnej . Być może skusi was też doskonały przepis na bigos szlachecki od Magdy Gessler .

Bigos z dodatkiem chrzanu.jpg
YT/Madzia Boho
Flaczki z imbirem

Jesienią często gotuję takie flaczki. Zawsze pamiętam o 1 dodatku, nic tak dobrze nie rozgrzewa

CZYTAJ DALEJ
Kluski ziemniaczane

To moje ulubione kluski, robię je praktycznie co tydzień. Z tymi proporcjami zawsze się udają

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >