Smakosze.pl Przepisy Najlepszy, kultowy przepis Gessler na pastę jajeczną
Piotr Molecki/East News, canva/olejx

Najlepszy, kultowy przepis Gessler na pastę jajeczną

11 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli zastanawiacie się, co dobrego zjedlibyście jutro na śniadanie, mamy pomysł. Przygotujcie pastę jajeczną według najlepszego, kultowego przepisu Magdy Gessler. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu, a smakuje doskonale. Ważnym jej składnikiem jest orzeźwiająca zielenina.

Jajka są jednym z ulubionych składników śniadania. Można je bowiem szybko i łatwo przygotować na wiele sposobów. Doskonale smakuje jajecznica, jajka gotowane czy sadzone. Z ugotowanych na twardo jajek można też przygotować pyszną pastę. Będzie doskonałą, kanapkową odmianą od szynki i żółtego sera.

Najlepszy, kultowy przepis Gessler na pastę jajeczną

Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo

  • 3 łyżki majonezu

  • 1 łyżka masła

  • 2 łyżeczki musztardy

  • pół pęczka koperku

  • pół pęczka szczypiorku

  • ostra papryka

  • curry

  • sól, pieprz

Przygotowanie pasty jajecznej

Ugotowane jajka wystudź, oskub ze skorupek, pokrój w niedużą kostkę. Możesz je też rozdrobnić przy użyciu krajalnicy do jajek.

Rozdrobnione jajka włóż do miski. Dodaj majonez, miękkie masło i musztardę. Całość wymieszaj łyżką.

Koperek i szczypiorek opłucz, osusz, drobno posiekaj. Dodaj do jajek, wymieszaj. Pastę dopraw do smaku curry, ostrą papryką, solą i pieprzem.

Przed podaniem pastę schłodź. Serwuj ją na kromkach chleba lub bułki. Na paście możesz położyć plasterek pomidora, pokrojoną rzodkiewkę czy kawałek wędzonego łososia.

Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na dania z jaj. Sprawdź, jak przygotować jajko w koszulce , a także jak zrobić jajecznicę z dodatkiem majonezu .

szczypiorek
szczypiorek

Źródło zdjęcia: canva/Jess Palmer

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy