Smakosze.pl
Krokiety z mięsa po rosole

canva/AndreyCherkasov

Krokiety z mięsem po rosole od Jakuba Kuronia

19 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Często gotujecie rosół i często macie problem, co zrobić, z mięsem po rosole? Możecie z niego zrobić pasztet, farsz do pierogów albo tak, jak proponuje Jakub Kuroń  — krokiety z mięsem. Ich przygotowanie nie zajmie wam dużo czasu, a podane z filiżanką czerwonego barszczu będą smakować doskonale.

W przygotowaniu krokietów najwięcej czasu zajmuje zawsze zrobienie farszu. A tu proszę, farsz prawie gotowy. Wystarczy tylko zemleć mięso i odpowiednio je przyprawić. Po uformowaniu krokietów możecie je od razu obsmażyć lub wcześniej obtoczyć w panierce. Druga opcja jest oczywiście bardzo smaczna, ale też dość kaloryczna.

Kotlety schabowe

Obłędne kotlety schabowe w kefirze i cebuli

CZYTAJ DALEJ

 Krokiety z mięsem po rosole od Jakuba Kuronia

Składniki:

na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki

  • szczypta soli

  • 2 jajka

  • 1 szklanka mleka

  • 1/2 szklanki wody gazowanej

na farsz:

  • 2 cebule

  • 2 łyżki oleju

  • 2 udka kurczaka z rosłu

  • 75 dag wołowiny z rosołu

  • warzywa z rosołu

  • rosół do rozrzedzenia farszu

  • sól, pieprz

na panierkę:

  • 1/2 szklanki mąki

  • 2 jajka

  • 2 łyżki mleka

  • 3/4 szklanki tartej bułki

  • olej do smażenia

Przygotowanie krokietów

Z podanych składników rozmieszaj gładkie, dość gęste ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 15 minut. Jeśli będzie zbyt gęste, rozrzedź je gazowaną wodą.

Patelnię lekko natłuść, smaż na niej cienkie naleśniki. Po zdjęciu z patelni układaj je jeden na drugim, tworząc stosik. Dzięki temu naleśniki nie wyschną i będą elastyczne.

Cebule obierz, posiekaj, zeszklij i delikatnie zrumień na oleju. Z mięsa usuń kości i chrząstki, pokój je na kawałki. Mięso, cebulę i warzywa przepuść przez maszynkę do mielenia lub rozdrobnij w malakserze.

Rozdrobnione składniki farszu wymieszaj z odrobiną rosołu, by powstała smarowna masa. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.

Na każdym naleśniku kładź porcję farszu, zawiń do środka dwa naprzeciwległe brzegi naleśnika, zwiń go w rulon.

Jajka rozmieszaj z mlekiem i mąką. Krokiety panieruj najpierw w powstałym cieście, a potem w tartej bułce. Usmaż na rumiano na średnio rozgrzanym oleju.

Jeśli chcesz poznać inne przepisy na potrawy z mięsem po rosole, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. recepturę na pierogi, a także na galaretkę z mięsem po rosole.

mięso gotowane

mięso gotowane

Źródło zdjęcia: canva/enzodebernardo

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Polska kuchnia nie jest dla każdego. Obcokrajowcy wyjawili, jakich potraw nie tkną za żadne skarby świata.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuron

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >