Krokiety z mięsem po rosole od Jakuba Kuronia
Często gotujecie rosół i często macie problem, co zrobić, z mięsem po rosole? Możecie z niego zrobić pasztet, farsz do pierogów albo tak, jak proponuje Jakub Kuroń — krokiety z mięsem. Ich przygotowanie nie zajmie wam dużo czasu, a podane z filiżanką czerwonego barszczu będą smakować doskonale.
Krokiety z mięsem po rosole od Jakuba Kuronia
W przygotowaniu krokietów najwięcej czasu zajmuje zawsze zrobienie farszu. A tu proszę, farsz prawie gotowy. Wystarczy tylko zemleć mięso i odpowiednio je przyprawić. Po uformowaniu krokietów możecie je od razu obsmażyć lub wcześniej obtoczyć w panierce. Druga opcja jest oczywiście bardzo smaczna, ale też dość kaloryczna.
Składniki:
na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej
na farsz:
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 2 udka kurczaka z rosołu
- 75 dag wołowiny z rosołu
- warzywa z rosołu
- rosół do rozrzedzenia farszu
- sól, pieprz
na panierkę:
- 1/2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 3/4 szklanki tartej bułki
- olej do smażenia
Przygotowanie krokietów z mięsa po rosole jest banalnie proste
Z podanych składników rozmieszaj gładkie, dość gęste ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 15 minut. Jeśli będzie zbyt gęste, rozrzedź je gazowaną wodą.
Patelnię lekko natłuść, smaż na niej cienkie naleśniki. Po zdjęciu z patelni układaj je jeden na drugim, tworząc stosik. Dzięki temu naleśniki nie wyschną i będą elastyczne.
Cebule obierz, posiekaj, zeszklij i delikatnie zrumień na oleju. Z mięsa usuń kości i chrząstki, pokój je na kawałki. Mięso, cebulę i warzywa przepuść przez maszynkę do mielenia lub rozdrobnij w malakserze.
Pyszne krokiety z mięsem po rosole
Rozdrobnione składniki farszu wymieszaj z odrobiną rosołu, by powstała smarowna masa. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.
Na każdym naleśniku kładź porcję farszu, zawiń do środka dwa naprzeciwległe brzegi naleśnika, zwiń go w rulon.
Jajka rozmieszaj z mlekiem i mąką. Krokiety panieruj najpierw w powstałym cieście, a potem w tartej bułce. Usmaż na rumiano na średnio rozgrzanym oleju. Jeśli chcesz poznać inne przepisy na potrawy z mięsem po rosole, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. recepturę na pierogi, a także na galaretkę z mięsem po rosole.
Źródło: kuron