Smakosze.pl
kotlety ziemniaczane

canva/YelenaYemchuk

Miękkie i puszyste kotlety ziemniaczane bez jajka

21 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Na hasło kotlet myślisz z pewnością o mielonym lub schabowym. I tu cię zaskoczymy, bo dziś przygotujemy kotlety ziemniaczane. Będą miękkie i puszyste, choć zrobimy je bez dodatku jajka. Podaj je z sosem grzybowym i surówką, będą wówczas doskonałą odmianą od mięsnych dań. Składniki na pyszny piątkowy obiad są niedrogie, a efekt zachwyca.

Polska kuchnia ziemniakami stoi. Są naszym ulubionym dodatkiem do dań obiadowych, wrzucamy je do zup, robimy z nich placki, frytki i zapiekanki. Dziś jednak ziemniaki nie będą u nas dodatkiem, a zagrają główną rolę. Przygotujemy z nich bowiem smaczne kotlety. Danie to jest proste i tanie i co ważne, nie ma w nim cholesterolu, bo nie wzbogacamy go nawet jajkiem.

Ciasto kapitańskie

Kapitańskie ciasto bez pieczenia. Prosty przepis na szybki deser

CZYTAJ DALEJ

Miękkie i puszyste kotlety ziemniaczane bez jajka

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1/2 szklanki mąki pszennej

  • gałka muszkatołowa

  • sól, pieprz

  • mąka lub tarta bułka do panierowania

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów ziemniaczanych

Ziemniaki obierz, opłucz, umieść w garnku. Zalej je wrzątkiem, posól, gotuj, aż będą miękkie. Ziemniaki odcedź, postaw na palniku bez pokrywki i pozwól, by odparował z nich nadmiar wody.

Jeszcze ciepłe ziemniaki ubij lub przepuść przez praskę. Pozostaw je do wystygnięcia. Co jakiś czas przemieszaj masę widelcem, by szybciej wystygła.

Do ziemniaków dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną, trochę soli, pieprzu i startej gałki muszkatołowej. Przy pomocy widelca wymieszaj w miarę jednolite ciasto.

Na patelni rozgrzej olej. Z masy formuj w dłoniach średniej wielkości, spłaszczone kotlety. Panieruj je w mące lub w tartej bułce, kładź na gorący olej i smaż z obu stron na złoty kolor.

Po zdjęciu z patelni, kotlety osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj je np. z sosem grzybowym lub jogurtowo-czosnkowym i z surówką.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na dania z ziemniaków. Sprawdź, jak przygotować pyszne ziemniaki z piekarnika, a także jak zrobić zapiekankę pasterską.

tłuczenie ziemniaków

tłuczenie ziemniaków

Źródło zdjęcia: canva/sirichai_asawalapsakul

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Polska kuchnia nie jest dla każdego. Obcokrajowcy wyjawili, jakich potraw nie tkną za żadne skarby świata.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: karointhekitchen

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

policzki wołowe

Przepisy

Bijące rekordy popularności duszone policzki wołowe. Sekretem jest burgundowy płyn

Czytaj więcej >
Ewa Wachowicz, ciasto zebra

Przepisy

Receptura na kultowe ciasto "zebra" Ewy Wachowicz. Prawdziwy hit z dawnych lat

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa ogórkowa

Przepisy

Najlepsza zupa ogórkowa według Magdy Gessler. Przepis mistrzów

Czytaj więcej >
chrupiąca wątróbka

Przepisy

Doskonała wątróbka w chrupiącej panierce. 1 kęs i już nigdy nie zapomnisz jej smaku

Czytaj więcej >
chrupiący kurczak

Przepisy

Kurczak rodem z KFC. Domowa wersja jest tańsza, smaczniejsza i bardziej chrupiąca

Czytaj więcej >
kluski śląskie

Przepisy

Niebywały patent na kolorowe kluski śląskie. Porażający efekt jest zasługą 1 produktu

Czytaj więcej >