Najlepszy, kultowy przepis na faworki Magdy Gessler
W najbliższy czwartek wypada tłusty czwartek. Jeśli więc planujesz tego dnia prawdziwą ucztę, postaw na słodkości własnej produkcji. Z pewnością wyjdą smaczne i o wiele tańsze niż kupne. Dziś zdradzimy ci najlepszy, kultowy przepis na faworki Magdy Gessler. Wychodzą kruche i delikatne i wprost rozpływają się w ustach.
Magda Gessler nie tylko prowadzi program Kuchenne Rewolucje, ale też sama jest smakoszem i restauratorką. Potrawy serwowane w jej lokalach są zwykle drogie, ale zachwycają smakiem. Restauratorka nie szczędzi bowiem na nie najlepszych składników.
I właśnie dobrej jakości składniki, odpowiednio skomponowane i we właściwych proporcjach wpływają na smak faworków. Od tych słodkości oczekujemy, że będą delikatne i rozpływające się w ustach. Zróbcie je według przepisu Magdy Gessler, a nie będziecie rozczarowani.
Najlepszy, kultowy przepis na faworki Magdy Gessler
Składniki:
-
2 łyżki smalcu
-
15 żółtek
-
20 dag cukru
-
2 łyżki spirytusu
-
1 łyżka araku
-
6 łyżek śmietany
-
60 dag mąki pszennej
-
50 dag smalcu do smażenia
-
cukier puder i wanilia do posypania
Przygotowanie faworków
2 łyżki smalcu utrzyj. Dodaj do niego żółtka, cukier, spirytus, arak, śmietanę i mąkę. Wyrób elastyczne, gładkie ciasto.
Ciasto podziel na kilka części. Każdą z nich cienko rozwałkuj, podsypując mąką. Otrzymany placek pokrój w paski szerokości ok. 3 cm i długości 12-15 cm.
Każdy pasek natnij wzdłuż przez środek. Przez otrzymane nacięcie przełóż jeden koniec faworka i wywiń go.
W rondlu rozgrzej smalec. Gdy będzie już gorą,cy włóż do niego partię faworków i smaż ją, by była z obu stron rumiana.
Faworki wyjmij szpikulcem lub łyżką cedzakową. Osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Oprósz je cukrem pudrem wymieszanym z wanilią.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na lane faworki , a także na faworki z ciasta francuskiego .
Źródło zdjęcia: canva/Choreograph
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: glamour