Smakosze.pl Przepisy Najlepszy, kultowy przepis na faworki Magdy Gessler
TRICOLORS/East News, canva/ola_p

Najlepszy, kultowy przepis na faworki Magdy Gessler

14 lutego 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

W najbliższy czwartek wypada tłusty czwartek. Jeśli więc planujesz tego dnia prawdziwą ucztę, postaw na słodkości własnej produkcji. Z pewnością wyjdą smaczne i o wiele tańsze niż kupne. Dziś zdradzimy ci najlepszy, kultowy przepis na faworki Magdy Gessler. Wychodzą kruche i delikatne i wprost rozpływają się w ustach.

Magda Gessler nie tylko prowadzi program Kuchenne Rewolucje, ale też sama jest smakoszem i restauratorką. Potrawy serwowane w jej lokalach są zwykle drogie, ale zachwycają smakiem. Restauratorka nie szczędzi bowiem na nie najlepszych składników.

I właśnie dobrej jakości składniki, odpowiednio skomponowane i we właściwych proporcjach wpływają na smak faworków. Od tych słodkości oczekujemy, że będą delikatne i rozpływające się w ustach. Zróbcie je według przepisu Magdy Gessler, a nie będziecie rozczarowani.

Najlepszy, kultowy przepis na faworki Magdy Gessler

Składniki:

  • 2 łyżki smalcu

  • 15 żółtek

  • 20 dag cukru

  • 2 łyżki spirytusu

  • 1 łyżka araku

  • 6 łyżek śmietany

  • 60 dag mąki pszennej

  • 50 dag smalcu do smażenia

  • cukier puder i wanilia do posypania

Przygotowanie faworków

2 łyżki smalcu utrzyj. Dodaj do niego żółtka, cukier, spirytus, arak, śmietanę i mąkę. Wyrób elastyczne, gładkie ciasto.

Ciasto podziel na kilka części. Każdą z nich cienko rozwałkuj, podsypując mąką. Otrzymany placek pokrój w paski szerokości ok. 3 cm i długości 12-15 cm.

Każdy pasek natnij wzdłuż przez środek. Przez otrzymane nacięcie przełóż jeden koniec faworka i wywiń go.

W rondlu rozgrzej smalec. Gdy będzie już gorą,cy włóż do niego partię faworków i smaż ją, by była z obu stron rumiana.

Faworki wyjmij szpikulcem lub łyżką cedzakową. Osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Oprósz je cukrem pudrem wymieszanym z wanilią.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na lane faworki , a także na faworki z ciasta francuskiego .

ciasto na faworki
ciasto na faworki

Źródło zdjęcia: canva/Choreograph

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: glamour

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy