Smakosze.pl Przepisy Najlepszy przepis na ciasto na pierogi z 1920 roku
canva/gbh007

Najlepszy przepis na ciasto na pierogi z 1920 roku

27 lutego 2022

Domowe pierogi, które się nie rozpadają? Przygotowanie dobrego ciasta nie będzie stanowiło problemu, jeśli skorzystacie z tradycyjnej receptury z 1920 roku. Wykorzystuje ona przesianą mąkę pszenną typu 450, z której ciasto zawsze wychodzi elastyczne i wytrzymałe. Koniecznie sprawdźcie ten sposób.

Wyjaśnialiśmy już, dlaczego do ciasta na pierogi nie powinno się dodawać jajek i jak na jego konsystencję wpływa dodatek oleju . Idealne ciasto będzie delikatne, miękkie i zachowa swój kształt w czasie gotowania. Właśnie takie przyrzadzicie, kierując się wskazówkami z 1920 roku. Spróbujecie?

Przepis na ciasto do pierogów z 1920 roku

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typu 450

  • 280 ml ciepłej wody

  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego

  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Mąkę starannie przesiewamy, by usunąć z niej ewentualne zanieczyszczenia. W osobnym naczyniu łączymy ze sobą wodę, olej oraz sól, a następnie dodajemy je do mąki. Najpierw mieszamy je delikatnie łyżką, by na koniec wyrabiać je dłonią na stolnicy.

Cały proces powinien trwać około 15 minut, a uzyskane ciasto powinno być miękkie i stosunkowo elastyczne. Kolejnym krokiem jest rozwałkowanie go i uformowanie z wyciętych okręgów pierogów.

Wskazówki:

  • Ciasto warto podzielić na części i przykryć te z nich, które w danym momencie nie są rozwałkowywane ściereczką. Dzięki temu nie obeschną.

  • Ciekawym pomysłem będzie dodanie odrobiny przypraw do masy. Może to być np. solidna szczypta pieprzu czy ostrej papryki. Dzięki temu uzyskamy bardziej wyraziste w smaku pierogi.

Pierogi na talerzu
Ciasto na pierogi musi zachować swój kształt podczas gotowania

Źródło zdjęcia: canva/Anastasia Collection

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przepisytradycyjne

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy