Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi?
Pierogi są pyszne i nie ma chyba smakosza, który by nie był ich koneserem. Co jednak, gdy chcemy przyrządzić je w domu, a ciasto rwie się, wychodzi za twarde lub nie skleja się poprawnie? Z przepisem, który tym razem wam proponujemy, problem ten nie wystąpi. Wszystko dzięki dodatkowi oleju.
Nasze babcie znały ten doskonały patent. Dodatek tłuszczu do ciasta pierogowego sprawia, że wychodzi ono bardziej delikatne, a jednocześnie łatwiej się rozciąga. To z kolei powoduje, że przy nakładaniu farszu nie rozrywa się. Wręcz przeciwnie — idealnie dopasowuje się do ilości nadzienia.
Spróbujcie sprawdzonego przepisu na elastyczne ciasto do pierogów i przekonajcie się sami, jak będzie się zachowywało, jeśli zrobimy je bez jajka. Wielu smakoszy może oburzyć brak tego dodatku, lecz — jak pisaliśmy już wcześniej — jest to częsta przyczyna, dla której ciasto wychodzi twarde.
Przepis na doskonałe ciasto do pierogów
Składniki:
500 g mąki pszennej np. typ 500
4 łyżki oleju rzepakowego
szklanka gorącej wody
pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej sól oraz olej, a następnie wlewamy gorącą wodę. Wyrabiamy ciasto dłońmi. Na początku, gdy jest gorące, możemy pomóc sobie łyżką.
Kulę ciasta zawijamy w folię i odkładamy na 30 minut. Po leżakowaniu ciasto nie powinno się kurczyć podczas wałkowania. Pierogi przygotowujemy jak zazwyczaj, czyli wykrawamy krążki przy pomocy szklanki, nakładamy farsz i ciasto zlepiamy. Następnie gotujemy lub mrozimy pierogi. O mrożeniu więcej pisaliśmy w tym artykule.
Po inne pyszne przepisy na pierogi zapraszamy na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. recepturę na pierogi ruskie z dodatkiem sera żółtego. Sprawdźcie też koniecznie jak przyrządzić farsz z kaszy gryczanej.
Źródło zdjęcia: canva/Atide
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: aniagotuje