Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi?

Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi?

Lepienie pierogów
canva/Inna Luzan

Pierogi są pyszne i nie ma chyba smakosza, który by nie był ich koneserem. Co jednak, gdy chcemy przyrządzić je w domu, a ciasto rwie się, wychodzi za twarde lub nie skleja się poprawnie? Z przepisem, który tym razem wam proponujemy, problem ten nie wystąpi. Wszystko dzięki dodatkowi oleju.

Nasze babcie znały ten doskonały patent. Dodatek tłuszczu do ciasta pierogowego sprawia, że wychodzi ono bardziej delikatne, a jednocześnie łatwiej się rozciąga. To z kolei powoduje, że przy nakładaniu farszu nie rozrywa się. Wręcz przeciwnie — idealnie dopasowuje się do ilości nadzienia.

Spróbujcie sprawdzonego przepisu na elastyczne ciasto do pierogów i przekonajcie się sami, jak będzie się zachowywało, jeśli zrobimy je bez jajka. Wielu smakoszy może oburzyć brak tego dodatku, lecz — jak pisaliśmy już wcześniejjest to częsta przyczyna, dla której ciasto wychodzi twarde.

Przepis na doskonałe ciasto do pierogów

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej np. typ 500

  • 4 łyżki oleju rzepakowego

  • szklanka gorącej wody

  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej sól oraz olej, a następnie wlewamy gorącą wodę. Wyrabiamy ciasto dłońmi. Na początku, gdy jest gorące, możemy pomóc sobie łyżką.

Kulę ciasta zawijamy w folię i odkładamy na 30 minut. Po leżakowaniu ciasto nie powinno się kurczyć podczas wałkowania. Pierogi przygotowujemy jak zazwyczaj, czyli wykrawamy krążki przy pomocy szklanki, nakładamy farsz i ciasto zlepiamy. Następnie gotujemy lub mrozimy pierogi. O mrożeniu więcej pisaliśmy w tym artykule.

Po inne pyszne przepisy na pierogi zapraszamy na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. recepturę na pierogi ruskie z dodatkiem sera żółtego. Sprawdźcie też koniecznie jak przyrządzić farsz z kaszy gryczanej.

Pierogi
Pierogi są jednym z ulubionych dań wielu smakoszy

Źródło zdjęcia: canva/Atide

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram