Najlepszy przepis na domowy budyń. Wypróbujesz i nie będziesz chciał słyszeć o kupnych mieszankach
Budyń jest deserem, który uwielbiają wszyscy, niezależnie od wieku. Najczęściej kupujemy gotową mieszankę w sklepie, dodajemy ją do mleka i gotowe. Warto pokusić się jednak o samodzielne przygotowanie domowej wersji budyniu. Jego smak jest bez porównania lepszy.
Do przyrządzenia domowej wersji budyniu potrzebujesz zaledwie kilku składników. W zależności od dodatków możesz stworzyć popularny deser w wielu smakach. My przedstawiamy klasyczny przepis na budyń waniliowy. To idealna baza do dalszych eksperymentów z tym smakołykiem.
Przepis na pyszny domowy budyń
Składniki:
-
2 szklanki mleka
-
2 żółtka
-
kawałek laski wanilii
-
5-6 łyżek cukru
-
3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
Jak ugotować w swojej kuchni prawdziwy budyń?
1,5 szklanki mleka na budyń wlej do odpowiednio dużego garnka . Dodaj do niego cukier oraz ziarenka wyjęte z przeciętej wzdłuż laski wanilii. Całość zagotuj .
Pozostałą ilość mleka przelej do miseczki, połącz je z żółtkami i skrobią za pomocą trzepaczki . Następnie dolej je do gotującej się zawartości garnka. Cały czas energicznie mieszaj wszystkie składniki trzepaczką, aby nie dopuścić do powstania grudek .
Od momentu zagotowania całości, gotuj budyń przez ok. 1 minuty, do momentu, aż zgęstnieje . Deser zdejmij z ognia i przełóż do przygotowanych pucharków lub miseczek. Podawaj od razu lub po wystudzeniu. Budyń możesz udekorować bitą śmietaną, czekoladą lub syropem owocowym . Zdrowy budyń ryżowy kompletnie zaskoczy całą rodzinę . Z budyniu możesz wyczarować obłędne racuchy .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Nie dodawaj śmietany do faworków. Z innymi składnikami wyjdą lżejsze i pełne smaku
-
Fatalne wieści dla milionów Polaków. Najnowsze podwyżki cen nie oszczędzą nikogo
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama