Smakosze.pl
Domowy budyń ryżowy - prosty przepis

canva/Szakaly

Jak zrobić budyń ryżowy? Pyszny, zdrowy deser dla całej rodziny

20 Września 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Jedliście może kiedyś budyń ryżowy? Pełen smaku deser z dodatkiem banana z pewnością przypadnie do gustu Twojej rodzinie. Jest prosty w przygotowaniu, a smakuje o niebo lepiej niż gotowe specjały z proszku. Wyróżnia go naturalny skład, lekkość i doskonały smak. Spróbujecie?

Budyń ryżowy skusi nawet najbardziej wybrednego łasucha. Prosty i zdrowy deser zrobicie w kilka chwil.  Wystarczy zagotować płatki ryżowe i połączyć je z bananem oraz ulubionymi dodatkami. Prościej się nie da.

Aksamitna pasta z wątróbki drobiowej. Smakuje lepiej niż niejeden pasztet

Aksamitna pasta z wątróbki drobiowej. Smakuje lepiej niż niejeden pasztet

CZYTAJ DALEJ

Przepis na świetny budyń ryżowy z bananem

Składniki:

  • 300 g ugotowanego ryżu lub 110 g płatków ryżowych błyskawicznych

  • 625 ml mleka lub napoju sojowego

  • 1 średni banan

  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego

  • 2 łyżki soku z cytryny

Do podania:

  • płatki migdałowe

  • plasterki świeżego banana

  • pokruszona gorzka czekolada

  • konfitura wiśniowa

  • biszkopty waniliowe

Jak zrobić budyń ryżowy z bananem?

W garnku umieszczamy płatki ryżowe i zalewamy je mlekiem lub napojem sojowym. Gotujemy na niewielkim ogniu do 10 minut. Ostudzone przenosimy do pojemnika blendera wraz z kawałkami banana.

Dodajemy miód lub syrop klonowy oraz sok z cytryny. Miksujemy na gładki krem. Nakładamy do miseczek. Budyń z ryżu podajemy z wybranymi dodatkami. Smacznego.

Wskazówka: ten przepis jest świetny, jeśli chcecie wykorzystać nadmiar ryżu z obiadu. Nawet ugotowany z dodatkiem soli będzie dobrą bazą do zrobienia słodkiego podwieczorku.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysłu na przysmaki z bananem. Polecamy proste domowe lody oraz smaczne i sycące placuszki z dodatkiem płatków owsianych.

Budyń ryżowy z bananem jest pyszny

canva/MSPhotographic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Żeberka duszone w sosie z cebulą. Mięciutkie i delikatne, doskonałe na jesienny obiad

Czytaj więcej >
zupa pomidorowa

Przepisy

Aksamitna zupa ze świeżych pomidorów. Nie zastąpi ich żaden przecier, ani koncentrat

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieguski, czyli makowe racuchy pełne smaku i aromatu. Zrobisz je w mig

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka szarlotka waniliowa na kruchym cieście. Pyszny deser na jesienne popołudnia

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyborny pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Idealny do pieczywa i na przystawkę

Czytaj więcej >
 Ciasto czekoladowe z gruszkami

Przepisy

Ciasto czekoladowe z gruszkami. Jesienny przysmak zachwyca aromatem

Czytaj więcej >