Smakosze.pl Przepisy Najlepszy przepis na kultowe pampuchy Ewy Wachowicz
Pawel Wodzynski/East News; canva.com/eskaylim, Getty Images

Najlepszy przepis na kultowe pampuchy Ewy Wachowicz

15 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Pampuchy są klasyką wywodzącą się z kuchni kujawsko-pomorskiej, w której dawniej stanowiły jeden z podstawowych dodatków do obiadu. Ewa Wachowicz przygotowała swoją własną wersję pampuchów. Idealnie komponują się głównie z mięsnymi potrawami z dużą ilością aromatycznego sosu.

Pod uroczą nazwą pampuchy kryją się drożdżowe bułeczki gotowane na parze. Dzięki takiej metodzie w środku są delikatne i sprężyste, przez co podczas jedzenia dają ogromną przyjemność.

Ewa Wachowicz, jako jedna z najważniejszych postaci w polskich kulinariach, na gotowaniu zna się, jak mało kto. Dlatego też każdy, kto próbuje jej przepisów, ma szansę zjeść coś naprawdę doskonałego.

Przepis na pampuchy Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 550 g mąki pszennej

  • 270 ml mleka

  • 3 łyżki stopionego masła

  • 25 g drożdży

  • 2 jajka

  • 1 szczypta soli

  • 1 szczypta cukru

Zacznij od podgrzania mleka do temperatury pokojowej. Wkrusz do niego drożdże, dodaj cukier oraz jedną łyżkę mąki. Dobrze wymieszaj i odstaw na bok na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracę.

Resztę mąki przesiej do dużej miski. Dodaj do niej sól i przemieszaj. Następnie wbij do mąki jajka, wlej rozczyn, ostudzone masło i zacznij mieszać ciasto. Po chwili przejdź do ugniatania masy dłońmi, aż uzyskasz elastyczne ciasto. Odstaw je na 1 godzinę pod przykryciem w ciepłe miejsce.

Po tym czasie uformuj z ciasta kule, a następnie ułóż je na stolnicy. Odłóż je w ciepłym miejscu na 30 minut. Wlej wodę do garnka, a na jego górze ustaw nakładkę do gotowania na parze. Ułóż kule na nakładce i parz je przez 15 minut. Pampuchy możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy jak przygotować klasyczne szare kluchy w delikatnie nowej odsłonie. W tym tekście z kolei prezentujemy, jak prawidłowo przechowywać jajka w lodówce.

Pampuchy

Źródło zdjęcia: commons.wikimedia.org/Nerel CC by-sa/4.0

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: ewawachowicz

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy