Najlepszy przepis na kultowe pampuchy Ewy Wachowicz
Pampuchy są klasyką wywodzącą się z kuchni kujawsko-pomorskiej, w której dawniej stanowiły jeden z podstawowych dodatków do obiadu. Ewa Wachowicz przygotowała swoją własną wersję pampuchów. Idealnie komponują się głównie z mięsnymi potrawami z dużą ilością aromatycznego sosu.
Pod uroczą nazwą pampuchy kryją się drożdżowe bułeczki gotowane na parze. Dzięki takiej metodzie w środku są delikatne i sprężyste, przez co podczas jedzenia dają ogromną przyjemność.
Ewa Wachowicz, jako jedna z najważniejszych postaci w polskich kulinariach, na gotowaniu zna się, jak mało kto. Dlatego też każdy, kto próbuje jej przepisów, ma szansę zjeść coś naprawdę doskonałego.
Przepis na pampuchy Ewy Wachowicz
Składniki:
-
550 g mąki pszennej
-
270 ml mleka
-
3 łyżki stopionego masła
-
25 g drożdży
-
2 jajka
-
1 szczypta soli
-
1 szczypta cukru
Zacznij od podgrzania mleka do temperatury pokojowej. Wkrusz do niego drożdże, dodaj cukier oraz jedną łyżkę mąki. Dobrze wymieszaj i odstaw na bok na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracę.
Resztę mąki przesiej do dużej miski. Dodaj do niej sól i przemieszaj. Następnie wbij do mąki jajka, wlej rozczyn, ostudzone masło i zacznij mieszać ciasto. Po chwili przejdź do ugniatania masy dłońmi, aż uzyskasz elastyczne ciasto. Odstaw je na 1 godzinę pod przykryciem w ciepłe miejsce.
Po tym czasie uformuj z ciasta kule, a następnie ułóż je na stolnicy. Odłóż je w ciepłym miejscu na 30 minut. Wlej wodę do garnka, a na jego górze ustaw nakładkę do gotowania na parze. Ułóż kule na nakładce i parz je przez 15 minut. Pampuchy możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy jak przygotować klasyczne szare kluchy w delikatnie nowej odsłonie. W tym tekście z kolei prezentujemy, jak prawidłowo przechowywać jajka w lodówce.
Źródło zdjęcia: commons.wikimedia.org/Nerel CC by-sa/4.0
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Kiedy solisz smażoną wątróbkę? Właściwy moment zapewni jej soczystość i delikatność
-
Zetrzyj i dodaj do kotletów mielonych. Zachwycą lekkością i smakiem
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: ewawachowicz