Szare kluchy
Dar1930, Getty Images

Sposób na niezapomniane szare kluchy

Szare kluchy są klasycznym daniem kuchni wielkopolskiej, a swoją nazwę zawdzięczają głównemu składnikowi, czyli ziemniakom. Po starciu te utleniają się i barwią kluski na szaro. Poniżej prezentujemy ich najnowszą wersję z podsmażonym wędzonym boczkiem - dawniej podawano je z zasmażaną kiszoną kapustą.

Szare kluchy są doskonałym przepisem na szybki, banalnie prosty, a zarazem sycący obiad. W kilka minut można przygotować wyjątkowo pożywne danie, które starcza dla całej rodziny. Aby dodać mu jeszcze lepszego smaku, należy podać kluchy z dodatkami.

Dawniej, w tradycyjnej wersji, kluchy jedzono wraz z zasmażaną kiszoną kapustą. Choć szare kluski są pożywne, nie zawierają zbyt wiele mikroelementów, co nadrabiane było właśnie dzięki kiszonej kapuście. Poniższa wersja składa się z innych dodatków, jednak równie smacznych.

Szare kluchy ze skwarkami

Ogromną zaletą poniższej receptury jest prostota wykonania. Nikt, nawet najbardziej niedoświadczony kucharz, nie będzie miał problemu z jej wykonaniem. Wszystkie składniki są ogólno-dostępne w sklepach i kosztują niewielkie pieniądze, co jest kolejnym atutem.

Jeśli nie chcesz podawać swoich kluch z mięsem, zamiast niego świetnie sprawdzi się biały ser, a nawet żółty. Różnorodność dodatków jest praktycznie nieograniczona, jednak zawsze warto postawić koło talerza szklankę kwaśnego mleka - taka kombinacja smakuje każdemu.

Szczegóły świątecznego menu królowej Elżbiety IISzczegóły świątecznego menu królowej Elżbiety IICzytaj dalej

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy jak wygląda wielkanocny obiad w brytyjskiej rodzinie królewskiej. W tym tekście z kolei prezentujemy powody, dla których warto włączyć do swojej codziennej diety mintaja.

Szare kluchy

Źródło: Dar1930, Getty Images

Przepis na proste szare kluchy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • pół płaskiej łyżeczki soli
  • 250 g boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • olej

Gotowanie zacznij od dokładnego umycia ziemniaków pod bieżącą wodą, a następnie obrania ich jak najcieniej. Zetrzyj je na tarce o najmniejszych oczkach i przełóż do sitka. Odciśnij z nich nadmiar wody tak, aby ziemniaki w niej nie pływały.

Do ziemniaków dodaj skrobię ziemniaczaną, sól oraz jedno jajko. Zacznij wyrabiać masę, jednocześnie dosypując mąkę. Gdy ciasto będzie miało konsystencję ostudzonego budyniu, jest gotowe. Na patelni podsmaż posiekany boczek oraz cebulę, aż stworzą się smaczne i chrupiące skwarki.

W garnku zagotuj wodę z dodatkiem sporej ilości soli. Wkładaj do nie kluski i gotuj 5 minut od wypłynięcia na powierzchnie. Wyławiaj je przy pomocy szerokiego cedzaka. Na talerzu posyp je z wierzchu okrasą z boczku i cebuli. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje.pl; pl.wikipedia.org

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł