Smakosze.pl Porady Najlepszy, sprawdzony patent szefów kuchni na kremowy sernik
canva/ ffolas

Najlepszy, sprawdzony patent szefów kuchni na kremowy sernik

22 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Osiągnięcie piekarniczego sukcesu i zrobienie kremowego, delikatnego sernika jest wbrew pozorom prostym zadaniem. Należy jednak stosować się do porad ekspertów, którzy na jego wypieku zjedli zęby. Jedną z najważniejszych jest zamiana klasycznego twarogu na serek kremowy wymieszany z mascarpone i ricottą - w taki sposób uzyskuje się oczekiwaną konsystencję.

Sernik jest bez dwóch zdań jednym z najczęściej wypiekanych przez Polaków ciast w naszych kuchniach. Charakterystyczny smak, możliwość wrzucenia do niego najróżniejszych dodatków, a także liczne przepisy sprawiają, że ciężko się od niego oderwać i znudzić.

Tradycyjnie sernik ma ciężką, delikatnie mączną fakturę, która jest efektem w głównej mierze wykorzystania białego twarogu. Sernik kremowy wymaga jednak użycia specjalnej mieszanki serów i całkowitego zrezygnowania z twarogu.

Jak wykonać kremowy sernik?

Jak już wyżej wspomnieliśmy, podstawą jest ser. W przypadku kremowego sernika twaróg nie sprawdziłby się. Jest zbyt ciężki i po upieczeniu staje się zbity, a nie o taki efekt chodzi. Zamiast niego trzeba postawić na serek kremowy.

Najlepszym wyborem jest serek Philadelphia, którym zwykle smaruje się kanapki. Ten ser ma lekko słony smak, więc jeśli chcesz tego uniknąć, wybierz inny. Serek łączy się z 25% mascarpone oraz 25% ricotty, co daje idealne proporcje.

Na 1 kilogram zmieszanych serów, dodaje się średnio 3 jajka oraz dodatkowe żółtka. Nie należy również zbyt długo ubijać jajek - im mniej powietrza w masie, tym bardziej ciasto będzie rozpływać się w ustach.

Triki na idealny sernik

Wszystkie składniki użyte do sporządzenia takiego sernika muszą mieć temperaturę pokojową, dlatego wyjmij je na 2 godziny przed pichceniem z lodówki. Uchronisz się tym samym przed nierównomiernym pieczeniem.

Kolejną ważną zasadą jest pieczenie sernika w kąpieli wodnej. Woda zapobiega przed ewentualnym przypaleniem boków ciasta, a także zwiększa wilgotność w piekarniku i całość nie pęka.

Podczas samego pieczenia nie otwieraj drzwiczek piekarnika, aby temperatura wewnątrz urządzenia nie spadła gwałtownie. Formę z ciastem należy z kolei pozostawić w piecu do wystudzenia, co minimalizuje opadanie.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pierogi z ciasta francuskiego. Ten tekst wyjawia, dlaczego do sernika warto wlać olej roślinny.

Sernik

Źródło zdjęcia: canva/keko64

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: wysmakowane

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy