Dlaczego warto wlać do sernika olej?
Sernik rozpala zmysły wielu smakoszy, którzy lubują się w słodkich i kremowych deserach. Aby sernik uzyskał jeszcze bardziej aksamitną teksturę i każdy kęs dosłownie rozpływał się w ustach, należy dodać do niego olej. Dzięki użyciu herbatników jako spodu znacznie ogranicza się ilość pracy, jaką trzeba wykonać, żeby cieszyć się smakiem ciasta.
Sernik to zdecydowanie król wśród polskich deserów, który smakuje praktycznie każdemu. Ogromną zaletą sernika jest jego duża uniwersalność - można go bowiem przygotować na wiele różnych sposobów, co ułatwia dobranie go pod siebie czy swoich gości.
Zazwyczaj sporządza się go bez dodatku tłuszczu, ponieważ sam ser zawiera go całkiem dużo. Warto mimo wszystko spróbować poniższego wariantu, ponieważ jego lekkość i kremowość są wyjątkowe. Wybierz olej o neutralnym smaku, by uchronić ciasto od niechcianych aromatów.
Przepis na sernik z olejem
Składniki:
1 kg sera twarogowego
200 g herbatników
8 jajek
2 paczki budyniu
170 ml oleju
500 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Zacznij od oddzielenia białek i żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym na gładką piankę. Następnie cały czas miksując, dodawaj do nich zmielony trzykrotnie twaróg, budyń oraz proszek do pieczenia.
Do masy jajecznej cienkim strumieniem wlej olej oraz mleko. Odstaw masę na bok. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę, partiami wsypując cukier. Połącz ciasto z pianą za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki bardzo delikatnie mieszając.
Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia ułóż ciastka i rozlej na nich masę. Wyrównaj ją i wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza na około 1,5 godziny. Po upieczeniu ostudź ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiami. Smacznego.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym przekazujemy doskonały przepis na pyszne ciasto bez pieczenia Leniwiec na bazie biszkoptów. Ten tekst wyjawia prosty przepis na boskie Tiramisu.
źródło: canva/Nungning20, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: ostra-na-slodko.pl