Smakosze.pl Przepisy Najprostszy barszcz bez mięsa i zakwasu. Dorzuć do niego tylko 2 dodatki, zyska cudowny smak i aromat
Canva / Dar1930

Najprostszy barszcz bez mięsa i zakwasu. Dorzuć do niego tylko 2 dodatki, zyska cudowny smak i aromat

20 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Ekspresowy barszcz bez zakwasu uratował już niejedne święta. Błyskawiczne przygotowanie można zaplanować nawet w dzień podania tej potrawy. Klarowny buraczany wywar cieszy swoim smakiem i aromatem.

Barszcz bez zakwasu idealnie komponuje się z suszonymi grzybami. Nie warto ich w tym przepisie pomijać. Ekspresową zupę przygotowuje się na bazie wywaru warzywnego. Dzięki temu jest pyszna i esencjonalna.

Przepis na prosty barszcz bez zakwasu

Składniki:

  • 2 marchewki

  • 0,5 korzenia selera

  • niewielki kawałek pora

  • 4 liście laurowe

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • 1 łyżeczka soli

  • 7-8 buraków

  • garść grzybów suszonych

  • 2 jabłka

  • 2-3 łyżeczki cukru

  • 1-2 łyżki octu

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka majeranku

  • pieprz do smaku

Smakowity barszcz bez zakwasu krok po kroku

Marchew, seler i por do barszczu bez zakwasu umyj i pokrój w mniejsze kawałki . Włóż je do garnka i zalej 1,5 l zimnej wody , dołóż 2 liście laurowe i 4 ziarna ziela angielskiego. Gotuj na małej mocy palnika, aż zawartość garnka zmięknie . Na koniec wywar posól i odcedź od warzyw .

Buraki do barszczu bez zakwasu obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki . Dołóż je do garnka z wywarem. Gotuj całość na małym ogniu, a następnie dodaj obrane połówki jabłek i przepłukane na sicie grzyby . Trzymaj na ogniu ok. 30-40 minut, aż buraki stracą swoją barwę .

Ugotowany wywar odcedź . Do czystego barszczu bez zakwasu dołóż pokrojony ząbek czosnku oraz pozostałe przyprawy . Dopraw zupę cukrem i octem wedle smaku. Odstaw barszcz na 2-3 godziny, aż wszystkie smaki dobrze się połączą . Dla zwolenników barszczu na zakwasie mamy doskonały przepis . Barszcz smakuje wyśmienicie w towarzystwie tych obłędnych pasztecików .

Canva / JeffKearney
Canva / JeffKearney

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy