Małgorzata Ostrowska zdradziła przepis na idealne paszteciki do barszczu. Korzystała z niego jej mama
Paszteciki do barszczu dla wielu smakoszy są obowiązkowe. Małgorzata Ostrowska zdradziła ostatnio świetny przepis na ten przysmak. Receptura, którą pokazała swoim obserwatorom, pochodzi z należącego do jej mamy zeszytu z przepisami i jest bardzo prosta. Z pewnością przyda wam się podczas tegorocznych przygotowań.
O sposób przygotowania pasztecików do barszczu z grzybowym nadzieniem artystka była wielokrotnie pytana. Kilka dni temu opublikowała post, w którym załączyła zdjęcie strony z zeszytu z przepisami. Dawniej właśnie w ten sposób zbierano domowe receptury.
- Kochani, w związku z pytaniami o przepis na paszteciki... proszę, to rękopis mojej mamy, z którego korzystam - napisała na swoim Instagramie.
Jeśli więc tym razem macie ochotę, zamiast uszek podać delikatne i puszyste drożdżowe paszteciki z grzybami, korzystajcie. Są wyśmienite.
Niezawodny przepis na paszteciki do barszczu
Składniki na ciasto:
1 opakowanie świeżych drożdży
450 g mąki pszennej
125 ml letniego mleka
30 g masła
2-3 duże jaja
szczypta soli
Składniki na farsz:
suszone grzyby np. prawdziwki lub borowiki
1 większa cebula
1 jajo
1-2 łyżeczki majeranku suszonego
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić paszteciki do barszczu? Małgorzata Ostrowska zdradziła rodzinną recepturę
Zaczynamy od przygotowania drożdżowego rozczynu. Drożdże kruszymy do naczynia z mlekiem i dodajemy 1-2 łyżki mąki. Odstawiamy go na około 20 minut. Gdy wyrośnie, łączymy z pozostałą mąką, 1 jajem oraz stopionym i przestudzonym masłem.
Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, a następnie rozwałkowujemy je na cienki placek. Tniemy na paski o szerokości 15-18 cm. Smarujemy je jajkiem, uprzednio je roztrzepując przy pomocy widelca. W przygotowanych kawałkach ciasta zamykamy farsz.
Gotowe paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy jeszcze na 30-40 minut pod przykryciem, by wyrosły. Wierzch również smarujemy jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza do zezłocenia. Smacznego.
Jak przygotować farsz do pasztecików do barszczu?
Suszone grzyby zalewamy zimną wodą i namaczamy przez noc. Gotujemy je do miękkości i mielimy w maszynce, korzystając z siatki o większych oczkach. Cebulę szklimy na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
Pod koniec wrzucamy rozdrobnione grzyby i redukujemy je nieco. Całość doprawiamy solą i pieprzem, a po wystudzeniu dodajemy jajko oraz bułkę tartą. Przesmażyć z cebulą, przyprawić solą i pieprzem. Dodać jedno jajko i jedną łyżkę bułki tartej.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne świąteczne przysmaki. Szczególnie polecamy znakomite śledzie korzenne. Być może skusi was też znakomity bigos z suszoną morelą.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zapomnij o mięsie mielonym. Teraz inny patent na farsz do gołąbków sprawdzi się 100 razy lepiej
Najlepsze wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Ich sekretem jest perfekcyjne ciasto
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: Instagram / @ostrowska.official