Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Małgorzata Ostrowska zdradziła przepis na idealne paszteciki do barszczu. Korzystała z niego jej mama

Małgorzata Ostrowska zdradziła przepis na idealne paszteciki do barszczu. Korzystała z niego jej mama

Paszteciki do barszczu
canva/Ibbo39; TRICOLORS/East News; IG/ostrowska.official

Paszteciki do barszczu dla wielu smakoszy są obowiązkowe. Małgorzata Ostrowska zdradziła ostatnio świetny przepis na ten przysmak. Receptura, którą pokazała swoim obserwatorom, pochodzi z należącego do jej mamy zeszytu z przepisami i jest bardzo prosta. Z pewnością przyda wam się podczas tegorocznych przygotowań.

O sposób przygotowania pasztecików do barszczu z grzybowym nadzieniem artystka była wielokrotnie pytana. Kilka dni temu opublikowała post, w którym załączyła zdjęcie strony z zeszytu z przepisami. Dawniej właśnie w ten sposób zbierano domowe receptury.

- Kochani, w związku z pytaniami o przepis na paszteciki... proszę, to rękopis mojej mamy, z którego korzystam - napisała na swoim Instagramie.

Jeśli więc tym razem macie ochotę, zamiast uszek podać delikatne i puszyste drożdżowe paszteciki z grzybami, korzystajcie. Są wyśmienite.

Niezawodny przepis na paszteciki do barszczu

Składniki na ciasto:

  • 1 opakowanie świeżych drożdży

  • 450 g mąki pszennej

  • 125 ml letniego mleka

  • 30 g masła

  • 2-3 duże jaja

  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • suszone grzyby np. prawdziwki lub borowiki

  • 1 większa cebula

  • 1 jajo

  • 1-2 łyżeczki majeranku suszonego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić paszteciki do barszczu? Małgorzata Ostrowska zdradziła rodzinną recepturę

Zaczynamy od przygotowania drożdżowego rozczynu. Drożdże kruszymy do naczynia z mlekiem i dodajemy 1-2 łyżki mąki. Odstawiamy go na około 20 minut. Gdy wyrośnie, łączymy z pozostałą mąką, 1 jajem oraz stopionym i przestudzonym masłem.

Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, a następnie rozwałkowujemy je na cienki placek. Tniemy na paski o szerokości 15-18 cm. Smarujemy je jajkiem, uprzednio je roztrzepując przy pomocy widelca. W przygotowanych kawałkach ciasta zamykamy farsz.

Gotowe paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy jeszcze na 30-40 minut pod przykryciem, by wyrosły. Wierzch również smarujemy jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza do zezłocenia. Smacznego.

Jak przygotować farsz do pasztecików do barszczu?

Suszone grzyby zalewamy zimną wodą i namaczamy przez noc. Gotujemy je do miękkości i mielimy w maszynce, korzystając z siatki o większych oczkach. Cebulę szklimy na dobrze rozgrzanym tłuszczu.

Pod koniec wrzucamy rozdrobnione grzyby i redukujemy je nieco. Całość doprawiamy solą i pieprzem, a po wystudzeniu dodajemy jajko oraz bułkę tartą. Przesmażyć z cebulą, przyprawić solą i pieprzem. Dodać jedno jajko i jedną łyżkę bułki tartej.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne świąteczne przysmaki. Szczególnie polecamy znakomite śledzie korzenne. Być może skusi was też znakomity bigos z suszoną morelą.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Instagram / @ostrowska.official