Najprostszy przepis na lane faworki
Lane faworki są nie lada smakołykiem. Obok takich frykasów nie sposób przejść obojętnie. Znacznej części smakoszy kojarzą się one z beztroskim dzieciństwem. Nic nie stoi na przeszkodzie, by ponownie sięgnąć po przepyszny lany chrust.
Kultowe lane faworki są w zasięgu ręki
Nie da się ukryć, że specjały takie jak lane faworki swój szczyt popularności miały kilkadziesiąt lat temu . Wiele osób wspomina je z nostalgią i z miłą chęcią ponownie by ich spróbowała. Okazuje się, że ich przygotowanie jest banalnie proste.
Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na kultowe baletki . Dziś sięgniemy po recepturę, dzięki której na naszych stołach zagoszczą lane faworki. Z pewnością docenią ją osoby, które lubują się w słodyczach z danych lat.
Lane faworki można przyrządzić z kilku składników. Większość z nich znajdziesz we własnej kuchni . Receptura nie powinna sprawić problemów nawet smakoszom, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z łakociami.
Pyszne lane faworki są bardzo proste w przygotowaniu. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Ich lista jest bardzo krótka . Co dokładnie będzie nam potrzebne do przyrządzenia lanego chrustu?
-
250 g mąki pszennej
-
200 ml mleka
-
3 jajka
-
15 ml ekstraktu waniliowego
-
opakowanie cukru wanilinowego
-
1 l oleju
-
cukier puder
-
odrobina soli
(YouTube / Marzena Przygodzińska)
Jak przygotować kultowe lane faworki?
Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Jakiś czas prezentowaliśmy sprytną sztuczkę, która to ułatwia . Żółtka ubijamy razem z cukrem waniliowym. Wzbogacamy je o mleko oraz mąkę. Całość miksujemy i dodajemy ekstrakt waniliowy. Możemy zastąpić go kieliszkiem mocnego alkoholu.
Białka ubijamy razem ze szczyptą soli. Powinniśmy otrzymać sztywną pianę. Stopniowo dodajemy ją do przygotowanej wcześniej mieszanki z żółtek . Kiedy ciasto na lane faworki jest już gotowe, olej podgrzewamy w szerokim garnku.
Gdy olej jest już mocno rozgrzany, wylewamy na niego cienkie nitki ciasta. Pomocny może być rękaw cukierniczy lub butelka z niewielkim otworem. Lane faworki smażymy z obu stron na złocisty kolor. Gotowe smakołyki wykładamy na papierowy ręcznik. Z wierzchu posypujemy je cukrem pudrem lub cynamonem . Podobny przepis na lane faworki można znaleźć na YouTube na kanale Marzena Przygodzińska. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia umieszczone powyżej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Słodki Blog; Poezja smaku; YouTube / Marzena Przygodzińska