Smakosze.pl
Żółtko można oddzielić łatwo od białka

Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Handimania

Sprytny i błyskawiczny sposób na oddzielenie żółtka od białka

6 Lutego 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Żółtko wykorzystujemy do różnych specjałów, które potrafią wywołać ekscytację u smakoszy. Oddzielanie go bywa czasem uciążliwe. Na szczęście istnieje prosty trik, który warto wykorzystać w praktyce. Plastikowa butelka po

Nie da się ukryć, że żółtko odgrywa istotną rolę w kulinariach. Niektóre z ciast nie mogą się bez niego obejść. Wielu smakoszy nie podchodzi entuzjastycznie do rozdzielania elementów jajka. W takiej sytuacji najlepiej skorzystać z niezawodnej sztuczki.

Prosty sposób, dzięki któremu z łatwością oddzielimy żółtko

Każdy, kto kiedykolwiek próbował przygotować słodkie kremy lub inne desery, wie jak istotnym produktem, jest żółtko. Ciężko zliczyć zastosowania dla tej części jajek. Przeważnie odseparowanie go od białka wymaga odrobiny cierpliwości.  

Żółtko oddzielamy zazwyczaj poprzez przelewanie go w skorupach. Wówczas bardzo łatwo o jego uszkodzenie, które doprowadza do zmieszania się z białkiem. Pewien YouTuber podzielił się swoim sposobem, który jest banalnie prosty.

Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, dlaczego żółtko warto dodać do kawy. Jednak nawet w tym przypadku trzeba je najpierw oddzielić od białka. Na kanale Handimania opublikowano nagranie, na którym zademonstrowano niezawodną sztuczkę. Właśnie z tego filmu pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej.

Mało kto spodziewałby się, że żółtko możemy z łatwością wyciągnąć z białka, przy użyciu plastikowej butelki. Wystarczy rozbić jajko do głębokiego talerza, przyłożyć opakowanie po napoju do żółtka i delikatnie nacisnąć butelkę.

Żółtko już nigdy nie sprawi Ci problemów

Pod wpływem nacisku butelka zasysa żółtko do środka. Część jajka przelewamy do osobnego naczynia. Czynność powtarzamy tyle razu, ile żółtej jest nam potrzebnych. Z pewnością taki trik zostanie doceniony przez wielu smakoszy.

Warto zauważyć, że żółtka zawierają wiele cennych składników odżywczych, które z pewnością powinny znaleźć się w dobrze zbilansowanej diecie. Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Wprost Zdrowie i Medycyna, w żółtkach znajdują się luteina i zeaksantyna.

Okazuje się, że wyżej wymienione substancje mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. Oddzielając żółtko od białka, warto pamiętać o jednej istotnej kwestii. W przeciwnym wypadku możemy sobie zaszkodzić.  

Na powierzchni jajek znajdują się różne bakterie. Zatrucie nimi może doprowadzić nawet do hospitalizacji. Dlatego pamiętajmy o zachowaniu odpowiedniej higieny. Każdy smakosz powinien również wiedzieć o tym, czy należy myć kurczaka przed jego przygotowaniem.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródła: YouTube / Handimania; Wprost Zdrowie i Medycyna

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Suszone śliwki

Porady

Jak suszyć śliwki domowym sposobem?

Czytaj więcej >

Porady

Co zrobić, żeby panierka nie odklejała się od kotletów schabowych?

Czytaj więcej >

Porady

Czym różni się szarlotka od jabłecznika?

Czytaj więcej >
Zawartość domowej lodówki

Porady

Czym najlepiej przykryć potrawę w lodówce?

Czytaj więcej >

Porady

Która strona folii aluminiowej nadaje się do pieczenia?

Czytaj więcej >

Porady

Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu

Czytaj więcej >