Żółtko można oddzielić łatwo od białka
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Handimania

Sprytny i błyskawiczny sposób na oddzielenie żółtka od białka

Żółtko wykorzystujemy do różnych specjałów, które potrafią wywołać ekscytację u smakoszy. Oddzielanie go bywa czasem uciążliwe. Na szczęście istnieje prosty trik, który warto wykorzystać w praktyce. Plastikowa butelka pomoże nam zassać żółtko, a tym samym odseparować je od białka.

Nie da się ukryć, że żółtko odgrywa istotną rolę w kulinariach. Niektóre z ciast nie mogą się bez niego obejść. Wielu smakoszy nie podchodzi entuzjastycznie do rozdzielania elementów jajka. W takiej sytuacji najlepiej skorzystać z niezawodnej sztuczki.

Prosty sposób, dzięki któremu z łatwością oddzielimy żółtko

Każdy, kto kiedykolwiek próbował przygotować słodkie kremy lub inne desery, wie jak istotnym produktem, jest żółtko. Ciężko zliczyć zastosowania dla tej części jajek. Przeważnie odseparowanie go od białka wymaga odrobiny cierpliwości.

Żółtko oddzielamy zazwyczaj poprzez przelewanie go w skorupach. Wówczas bardzo łatwo o jego uszkodzenie, które doprowadza do zmieszania się z białkiem. Pewien YouTuber podzielił się swoim sposobem, który jest banalnie prosty.

Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, dlaczego żółtko warto dodać do kawy. Jednak nawet w tym przypadku trzeba je najpierw oddzielić od białka. Na kanale Handimania opublikowano nagranie, na którym zademonstrowano niezawodną sztuczkę. Właśnie z tego filmu pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej.

Trik z monetą jest genialnym sposobem na sprawdzenie świeżości żywności w zamrażarceTrik z monetą jest genialnym sposobem na sprawdzenie świeżości żywności w zamrażarceCzytaj dalej

Mało kto spodziewałby się, że żółtko możemy z łatwością wyciągnąć z białka, przy użyciu plastikowej butelki. Wystarczy rozbić jajko do głębokiego talerza, przyłożyć opakowanie po napoju do żółtka i delikatnie nacisnąć butelkę.

Żółtko już nigdy nie sprawi Ci problemów

Pod wpływem nacisku butelka zasysa żółtko do środka. Część jajka przelewamy do osobnego naczynia. Czynność powtarzamy tyle razu, ile żółtej jest nam potrzebnych. Z pewnością taki trik zostanie doceniony przez wielu smakoszy.

Warto zauważyć, że żółtka zawierają wiele cennych składników odżywczych, które z pewnością powinny znaleźć się w dobrze zbilansowanej diecie. Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Wprost Zdrowie i Medycyna, w żółtkach znajdują się luteina i zeaksantyna.

Okazuje się, że wyżej wymienione substancje mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. Oddzielając żółtko od białka, warto pamiętać o jednej istotnej kwestii. W przeciwnym wypadku możemy sobie zaszkodzić.

Na powierzchni jajek znajdują się różne bakterie. Zatrucie nimi może doprowadzić nawet do hospitalizacji. Dlatego pamiętajmy o zachowaniu odpowiedniej higieny. Każdy smakosz powinien również wiedzieć o tym, czy należy myć kurczaka przed jego przygotowaniem.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródła: YouTube / Handimania; Wprost Zdrowie i Medycyna

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł