Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Dlaczego lepiej nie jeść pomidorów na śniadanie?
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 25.03.2022 22:59

Dlaczego lepiej nie jeść pomidorów na śniadanie?

Pomidory i kwestia śniadania
Canva.com / Jupiterimages

Nie da się ukryć, że pomidory odgrywają niezwykle istotną rolę w kulinariach. Na ich bazie możemy przyrządzić rozmaite frykasy, których smak pozostaje na długo w pamięci. Niektórzy mogliby je jadać nawet na śniadalnie. Lepiej jednak tego unikać, ponieważ pomidory mają również swoją ciemniejszą stronę.

Dlaczego pomidory nie powinny wchodzić w grę podczas śniadania?

Przeważnie pomidory nie wzbudzają u nas większych obaw. Wszakże dodajemy je do wielu rozmaitych dań. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na wyjątkowo aromatyczne leczo. Dziś po lupę weźmiemy kwestię jedzenia pomidorów na śniadanie.

Pomidory na śniadanie nie są najlepszym pomysłem, ponieważ w ich wnętrzu znajduje się wiele taniny. Substancja ta ogólnie jest bardzo zdrowa i wykazuje działanie przeciwutleniające, jednak problem pojawia się wówczas, gdy zajadamy pomidory na czczo.

Okazuje się, że tanina zwiększa kwasowość w żołądku. Tym samym przyczynia się ona do nieprzyjemnych problemów gastrycznych, które są szczególnie przykre dla osób borykających się z refluksem lub wrzodami. 

Śniadanie i pomidory nie powinny iść ze sobą w parze. Niepozorne warzywa podrażniają ściany żołądka. Z pewnością lepiej uniknąć wątpliwych atrakcji już od rana. Warto również zauważyć, że pomidory nie są wskazane dla osób, które przyjmują leki przeciwzakrzepowe. Zawarta w warzywach witamina K może osłabić ich działanie.

(Canva / Duy Truong Hai)

Pomidory mają swoje zalety

Oczywiście nie można zapomnieć o tym, że pomidory mają także wiele atutów. Uwielbiane warzywa dostarczają cennych witamin i minerałów, które wspomagają funkcjonowanie naszego organizmu. Co możemy znaleźć w pomidorach?

  • witamina C

  • witamina K

  • witamina E

  • witaminy grupy B

  • potas

  • mangan

  • miedź

  • magnez

  • fosfor

[EMBED-19]

Nie da się ukryć, że pomidory można uznać za zdrowy smakołyk. Musimy mieć jednak na uwadze, że osoby borykające się z problemami gastrycznymi powinny na nie uważać. W takiej sytuacji warto obrać pomidory ze skórki.

Coraz więcej smakoszy decyduje się na samodzielne posadzenie pomidorów. Z pewnością takie smakołyki mogą dać nam sporo satysfakcji. Pomidory wyrosną znacznie lepiej, jeśli wykorzystasz nawóz na bazie pokrzywy.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Onet; Poradnik Zdrowie; Parenting

Zapraszamy na nasz Instagram