Smakosze.pl
Ciastka baletki są przepyszne

Instagram / @born_in_the_prl

Najlepszy przepis na niezapomniane baletki

14 Maja 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Niektóre ciastka potrafią przyprawić o nostalgię. Baletki są tego idealnym przykładem. W czasach PRL-u cieszyły się one ogromną popularnością. Nadal można dostać je w niektórych sklepach, jednak trochę trzeba się naszukać. Lepiej przygotować je samodzielnie.

Nie da się ukryć, że ciasta baletki dla znacznej części smakoszy są smakołykiem, który kojarzy się z beztroskimi czasami dzieciństwa. Smak dawnych lat może do nas powrócić. Wystarczy skorzystać z niezawodnego przepisu na ciastka baletki.

Ciastka baletki rodem z dawnych lat

Dawniej frykasy takie jak ciastka uchodziły za coś wyjątkowego. Wybór rodzajów łakoci był ograniczony i musieliśmy zadowolić się tym, co jest dostępne. Jakiś czas temu wspominaliśmy o przepisie na kultowy galaretkowiec. Dziś sięgniemy po ciastka baletki.

Ciastka baletki kojarzy niemal każdy. Dwa kawałki biszkoptu obsypanego makiem, a pomiędzy nimi smakowita marmolada. Bez wątpienia taki specjał nawet dziś może sprawić, że serce niejednego smakosza zacznie bić szybciej.

Pyszne ciastka z pewnością marzą się niejednemu wielbicielowi słodyczy. Baletki są bardzo proste w przygotowaniu i każdy powinien sobie poradzić z przepisem na ten fantastyczny deser. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 90 g cukru

  • 80 g mąki pszennej

  • 30 g suchego maku

  • 4 jajka

  • marmolada

  • odrobina soli

(Canva / A_Lein)

Ciastka baletki wzbudzają nostalgię

Na początku białka oddzielamy od żółtek. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę. Gdy już to nastąpi, dodajemy do nich stopniowo cukier, cały czas intensywnie mieszając. Możemy wykorzystać w tym zadaniu mikser.

Pianę wzbogacamy o żółtka. Należy robić to stopniowo. Powinniśmy otrzymać masę, która utrzymuje kształt, jaki jej się nada. Mąkę przesiewamy powoli do jajecznej mieszanki, najlepiej partiami. Wszystko starannie mieszamy tak, aby składniki się połączyły w jednolite ciasto

Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy niewielkie biszkopty na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Z wierzchu posypujemy je makiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczenie powinno trwać około 15 minut.

Upieczone biszkopty po ostygnięciu łączymy ze sobą przy użyciu marmolady. Taki specjał z pewnością przypadnie do gustu osobom, które lubią dawne smaki. Godny uwagi jest także przepis na wyśmienite ciasto drożdżowe.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Prześlij Przepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Przepisy

Przepis na tłuczone ziemniaki z dodatkiem sera

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowy przepis na kultową babkę ziemniaczaną

Czytaj więcej >
jak upiec bezę?

Przepisy

Jak upiec bezę, by była chrupiąca?

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekki chłodnik ogórkowy do zrobienia w kwadrans

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna i prosta sałatka z ziemniaków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak usmażyć kurczaka, by pozostał wyjątkowo soczysty?

Czytaj więcej >