Smakosze.pl Przepisy Nietypowy przepis Magdy Gessler na naleśniki
Pixabay / RitaE; Instagram / @magdagessler_official

Nietypowy przepis Magdy Gessler na naleśniki

19 marca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Naleśniki uchodzą za jedno z najbardziej klasycznych dań. Niektórzy preferują ich słodkie wydania, a inni gustują w wytrawnych odsłonach. Niezależnie od upodobań, najbardziej istotne jest ciasto. Magda Gessler przyrządza je w nieco inny sposób, niż można by się tego spodziewać.

Wyborne naleśniki według przepisu słynnej restauratorki

Nie da się ukryć, że naleśniki często goszczą na stołach wielu smakoszy. Można je serwować zarówno na śniadanie, obiad jak i kolację. Jakiś czas temu wspominaliśmy o kolejności dodawania poszczególnych składników .

Tym razem przyjrzymy się bliżej recepturze Magdy Gessler. Naleśniki w tej odsłonie sprostają wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Okazuje się, że gwiazda Kuchennych Rewolucji wykorzystuje do ich przygotowania masło klarowane oraz wodę gazowaną .

Dlaczego Magda Gessler wzbogaca naleśniki o te składniki?

Woda gazowana sprawia, że naleśniki charakteryzują się większą puszystością. Ciasto jest znacznie delikatniejsze i zachęca do zajadania . Ten niepozorny dodatek cieszy się coraz większą popularnością.

Większe zaskoczenie może wzbudzić masło klarowane. Magda Gessler zastępuje nim olej do smażenia. Dzięki takiemu zabiegowi naleśniki będą o wiele bardziej smakowite . Nie od dziś wiadomo, że masło ma bardziej kuszące walory od zwykłego oleju.

(Canva.com / pixelshot)

Przepis na naleśniki od Magdy Gessler

Receptura na naleśniki nie powinna nikomu przysporzyć większych problemów. Ich przygotowanie to czysta frajda i każdy poradzi sobie z tym zadaniem . Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co nam będzie potrzebne?

  • 500 g mąki

  • 250 ml mleka

  • 250 ml wody gazowanej

  • 3 jaja

  • 2 g soli

  • masło klarowane

Mąkę przesiewamy do sporek miski. Wzbogacamy ją o jajka, mleko, wodę i sól. Jeśli chcemy przyrządzić naleśniki w wytrawnym wydaniu, ciasto możemy doprawić także pieprzem, papryką i mieszanką ziołową. W przypadku słodkich placków dobrze sprawdzi się odrobina cukru i cynamonu .

Składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera lub blendera. Ciasto powinno być jednolite. Jego konsystencja będzie prawidłowa, jeśli po zanurzeniu łyżki ciasto do niej przylgnie spływając cieniutką stróżką . Zbyt rzadkie ciasto wzbogacamy o mąkę, a nadmiernie gęste o mleko lub wodę.

Patelnię smarujemy masłem klarowanym. Kiedy już się nagrzeje, wylewamy na nią ciasto. Ogień nie powinien być zbyt duży. Dzięki temu nasze naleśniki będą bardziej puszyste. Po 1,5 minuty przewracamy je na drugą stronę. Warto również sięgnąć po babciny przepis na naleśniki .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy