naleśniki czekoladowe
canva/pixelshot

Naleśniki czekoladowe ze słodkim dodatkiem

Zna je absolutnie każdy. Naleśniki to szybkie i banalnie proste danie, które sprawdzi się na każdą porę dnia. Jeśli znudziły Cię tradycyjne naleśniki, zobacz nasz przepis na ich czekoladową wersję: z mascarpone i malinami!

Czekoladowe, słodkie i wytrawne. Naleśniki na obiad i… każdą porę dnia


Mąka, mleko, jajka, trochę cukru i gotowe. Naleśniki to danie, które można przygotować w ekspresowym tempie. Są niezwykle uniwersalne: spożywamy je zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Tych naleśnikowych bytów można mnożyć i mnożyć: naleśniki z dżemem, naleśniki z serem, naleśniki z owocami, naleśniki czekoladowe, naleśniki ze szpinakiem, naleśniki z kurczakiem, naleśniki z pieczarkami… Do ich przygotowania najczęściej używamy mąki pszennej, jednak z powodzeniem sprawdzą się tu również inne mąki: gryczana, orkiszowa, ryżowa, jaglana czy kukurydziana. Naleśniki można usmażyć również w wersji wegańskiej: na mleku kokosowym lub sojowym, z dodatkiem zmielonych płatków owsianych lub purée z banana zamiast jajek. Naleśnikowe placki mogą też mieć różne kolory; zielone, jeśli dodamy do nich szpinaku, czerwone z dodatkiem soku z buraka, czy też brązowe – z kakaem. Dzisiaj skupiamy się na tych ostatnich. Poznaj nasz przepis na naleśniki czekoladowe!

Naleśniki czekoladowe z owocami sezonowymi: malinami, truskawkami lub jagodami

Nie ma nic lepszego, niż świeże, sezonowe owoce. Dodajemy je do przeróżnych wypieków, serników na zimno, robimy z nich dżemy, smoothie i lodowe desery. Kuszą nas swoimi kolorami i orzeźwiającym smakiem. Do najpopularniejszych owoców sezonowych należą maliny, truskawki i jagody. porzeczki, wiśnie, agrest i wiele, wiele innych. Każde z nich wyróżnia się czymś innym, ale wszystkie zawierają wiele wartościowych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Owoce sezonowe możesz wykorzystać również do naszych naleśników czekoladowych. Na pewno zyskają przez to więcej smaku i witamin.

Czerwone owoce – dodaj je do naleśników czekoladowych!

Dlaczego warto dodać czerwone owoce do naleśników czekoladowych? Powodów jest co najmniej kilka! Po pierwsze, czerwone owoce, takie jak truskawki, maliny, porzeczki czy wiśnie, zawierają ogromne ilości likopenu, czyli bardzo silnego antyoksydantu, który zwalcza wolne rodniki, a tym samym chroni nas m.in. przed chorobami nowotworowymi. Oprócz tego w czerwonych owocach znajdziemy mnóstwo witamin, takich jak witamina C, A, K, B6 oraz kwas foliowy korzystnie wpływający na nasz układ nerwowy. Owoce o tej barwie pozytywnie wpływają na układ nerwowy i chronią nas przed chorobami serca. Po drugie, smak czerwonych owoców jest zazwyczaj lekko kwaśny, więc idealnie przełamują słodycz czekolady i kremu mascarpone. Po trzecie: na tle białego kremu i brązowych naleśników wyglądają obłędnie!

Przepis na naleśniki czekoladowe z mascarpone i malinami

W naszym przepisie na czekoladowe naleśniki użyliśmy świeżych malin. Jeśli nie ma akurat sezonu na maliny, zastąp je mrożonymi. Możesz z powodzeniem wykorzystać również truskawki i inne czerwone owoce.


Składniki:

  • 2,5 szklanki mleka
  • szklanka mąki
  • 4 jajka
  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • olej roślinny do smażenia


Krem mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego


Dodatkowo:

300 g malin

Przygotowanie:

Na początku przygotuj krem mascarpone. Dodaj do miski wszystkie potrzebne składniki: 250 g serka mascarpone, 4 łyżki śmietanki 30%, 3 łyżki cukru pudru i łyżeczkę cukru waniliowego. Całość zmiksuj na jednolitą masę. Krem odłóż do lodówki.
Weź dużą miskę i przesiej do niej mąkę i kakao. Wbij 4 jajka, dodaj 2,5 szklanki mleka i 3 łyżki cukru.
W rondelku roztop łyżkę masła na małym ogniu. Dolej je do pozostałych składników i zmiksuj.
Ciasto odstaw na około 15 minut, aby składniki ładnie się połączyły.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju roślinnego, np. rzepakowego. Rozmieszaj ciasto małą wazówką, nabieraj porcje i rozprowadzaj je po całej powierzchni patelni.
Naleśniki smaż po ok. 2 minuty z każdej strony.
Wystudzone naleśniki posmaruj kremem, ułóż na nim maliny i zawiń w roladki.

Następny artykuł