Rozgnieć widelcem i dodaj do ciasta na naleśniki. Wyjdą wyborne
Próbowaliście naleśników z bananem? Dodanie owocu do ciasta sprawia, że jest ono przyjemnie kremowe i słodkie. Tak skomponowana masa dobrze się też smaży i nie przywiera. Sprawdźcie prosty patent na niebanalny deser czy śniadanie.
Dobre naleśniki na słodko spodobają się każdemu amatorowi słodkich ciepłych przysmaków. Proste w przygotowaniu ciasto, które podczas smażenia nie rwie się, tym razem przygotujemy z wykorzystaniem bananów. Jeśli macie dojrzałe owoce pod ręką, spróbujcie. Będzie pysznie.
Przepis na znakomite naleśniki z bananem
Składniki:
-
2 dojrzałe banany
-
4 duże jaja
-
750 ml mleka lub napoju sojowego
-
320 g mąki pszennej
-
40 g cukru lub słodzika
Jak zrobić naleśniki z bananem? Mamy sprawdzony przepis
Banany obieramy ze skórki i starannie rozgniatamy je widelcem. W dużej misce umieszczamy jajka oraz cukier i miksujemy je. Wlewamy mleko i wsypujemy mąkę. Dodajemy bananową masę i dokładnie łączymy wszystkie składniki.
Na płytkiej patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy odrobinę oleju. Smażymy cienkie naleśniki. Obracamy masę za każdym razem, gdy zacznie delikatnie „odchodzić” od brzegów. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Wskazówki dotyczące przygotowania naleśników z bananem:
-
Do ciasta można dodać 1-2 łyżki kakao lub karobu. Naleśniki będzie jeszcze smaczniejsze i zdrowsze, bo dodamy składnik będący świetnym źródłem magnezu i licznych witamin m.in. A, D i E.
-
Jeśli chcecie przygotować wegańską wersję, możecie przygotować ciasto, pomijając jaja lub zastępując je kleikiem z siemienia lnianego. 1 łyżka mielonych ziaren zalana 3 łyżkami wrzątku to odpowiednik jednego dużego jajka.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smakowite i proste w przygotowaniu naleśniki. Spróbujcie wersji z dodatkiem budyniu — jest pyszna z twarogiem na słodko. Być może też skusi was wytrawna kompozycja z jajem sadzonym zaproponowana przez Ewę Wachowicz.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jesienny sernik z dodatkiem dyni. Cudowna przyprawa podkręca jego smak
-
Najbardziej kontrowersyjny składnik farszu na pierogi. Jedni zachwalają, inni nie chcą słyszeć
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama