Przepyszne, nietypowe naleśniki od Wachowicz z dodatkiem sadzonego jajka
Naleśniki lubi chyba każdy. Nic dziwnego skoro jest tak wiele opcji ich przyrządzenia. Tym razem proponujemy wam wyjątkowo pyszną kombinację Ewy Wachowicz. Połączenie ciągnącego się sera z sadzonym jajkiem skradnie wasze serca.
Niejednokrotnie polecaliśmy wam sprawdzone i pyszne receptury Ewy Wachowicz. Ostatnio na naszej stronie pojawił się przepis na rosół z azjatycką nutą. Wcześniej pisaliśmy też o patencie na domowe gołąbki, który celebrytka zdradziła swoim fanom.
Przepis na wyjątkowe naleśniki Ewy Wachowicz
Składniki na ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mąki pszennej
2 jaja
½ szklanki wody mineralnej
½ szklanki mleka
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do posmarowania patelni
Składniki na nadzienie:
ser żółty w plastrach
jaja sadzone
sól i pieprz do doprawienia
posiekany koperek
duszone pieczarki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski. Wbijajmy jaja i wlewamy mleko. Masę przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie miksujemy. Wlewamy wodę w takiej ilości, by uzyskać ciasto naleśnikowe o odpowiedniej konsystencji. Patelnię smarujemy olejem masłem.
Rozgrzewamy ją i wlewamy pierwszą porcję ciasta. Smażymy naleśnik z obu stron. W podobny sposób przygotowujemy kolejne porcje ciasta — pomijamy jedynie etap smarowania tłuszczem. Na osobnej patelni smażymy jaja sadzone. Przyprawiamy je solą i pieprzem.
Na środku każdego naleśnika umieszczamy plaster sera, a na nim układamy usmażone sadzone. Posypujemy koperkiem, a boki składamy do środka, częściowo przykrywając białko. Podgrzewamy delikatnie i podajemy posypane duszonymi pieczarkami.
Wskazówka: Możemy skorzystać z patentu, który pozwoli przyrządzić sadzone bez dodatku tłuszczu. Dzięki temu potrawa wyjdzie nieco lżejsza.
Źródło zdjęcia: canva/Igor Ploskin
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ewawachowicz