Smakosze.pl
Naleśniki z jajem i serem żółtym

canva/Lesyy

Przepyszne, nietypowe naleśniki od Wachowicz z dodatkiem sadzonego jajka

13 Listopada 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Naleśniki lubi chyba każdy. Nic dziwnego skoro jest tak wiele opcji ich przyrządzenia. Tym razem proponujemy wam wyjątkowo pyszną kombinację Ewy Wachowicz. Połączenie ciągnącego się sera z sadzonym jajkiem skradnie wasze serca.

Niejednokrotnie polecaliśmy wam sprawdzone i pyszne receptury Ewy Wachowicz. Ostatnio na naszej stronie pojawił się przepis na rosół z azjatycką nutą. Wcześniej pisaliśmy też o patencie na domowe gołąbki, który celebrytka zdradziła swoim fanom.

Placki ziemniaczane

Wyborne, zaskakujące beskidzkie poleśniki - połączenie kapusty i ziemniaków

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyjątkowe naleśniki Ewy Wachowicz

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 2 jaja

  • ½ szklanki wody mineralnej

  • ½ szklanki mleka

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do posmarowania patelni

Składniki na nadzienie:

  • ser żółty w plastrach

  • jaja sadzone

  • sól i pieprz do doprawienia

  • posiekany koperek

  • duszone pieczarki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski. Wbijajmy jaja i wlewamy mleko. Masę przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie miksujemy. Wlewamy wodę w takiej ilości, by uzyskać ciasto naleśnikowe o odpowiedniej konsystencji. Patelnię smarujemy olejem masłem.

Rozgrzewamy ją i wlewamy pierwszą porcję ciasta. Smażymy naleśnik z obu stron. W podobny sposób przygotowujemy kolejne porcje ciasta — pomijamy jedynie etap smarowania tłuszczem. Na osobnej patelni smażymy jaja sadzone. Przyprawiamy je solą i pieprzem.

Na środku każdego naleśnika umieszczamy plaster sera, a na nim układamy usmażone sadzone. Posypujemy koperkiem, a boki składamy do środka, częściowo przykrywając białko. Podgrzewamy delikatnie i podajemy posypane duszonymi pieczarkami.

Wskazówka: Możemy skorzystać z patentu, który pozwoli przyrządzić sadzone bez dodatku tłuszczu. Dzięki temu potrawa wyjdzie nieco lżejsza.

Naleśniki z jajem sadzonym i serem

Naleśniki z jajem sadzonym i serem są wyjątkowo pyszne

Źródło zdjęcia: canva/Igor Ploskin

Jak pozbyć się włókien kurczaka?
ćwiartki kurczaka

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >