Smakosze.pl
smażenie naleśników

canva/pixelshot

Budyniowe, obłędnie lekkie i śmietankowe naleśniki

18 Listopada 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Lubisz naleśniki? Szukasz inspiracji jak przygotować je w nowej odsłonie? Proponujemy zrobić budyniowe, śmietankowe naleśniki. Są obłędnie lekkie i pyszne. Zachwycają niezwykłym smakiem i puszystością.

Podstawowymi składnikami naleśników jest mąka, jajka i mleko. Jeśli jednak dodasz do nich np. proszek budyniowy, naleśniki zmienią nieco swoją konsystencję, a także smak. Gdy zaś wsypiesz do ciasta trochę proszku do pieczenia, naleśniki wyrosną i będą bardziej puszyste.

Budyniowe, obłędnie lekkie i śmietankowe naleśniki

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 1 torebka budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 łyżeczki cukru pudru

  • 2 jajka

  • szczypta soli

  • 2 łyżki stopionego masła

  • 1 szklanka mleka

  • 1 łyżka oleju

Kotlety schabowe z wyjątkowym nadzieniem

Kotlety schabowe z nadzieniem musztardowo-serowym

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie naleśników budyniowych

Do miski wsyp mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodaj jajka, sól, stopione masło i mleko. Zmiksuj gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 15 minut.

Rozgrzej patelnię do smażenia naleśników. Przy pomocy pędzelka posmaruj ją cienką warstwą oleju. Wylej na nią porcję ciasta i rozprowadź ciasto równomiernie, wykonując patelnią kolisty ruch.

Gdy ciasto na wierzchu zastygnie, obróć naleśnik na drugą stronę i dosmaż go. W ten sposób zużyj całe ciasto naleśnikowe.

Naleśniki budyniowe podawaj, tak jak lubisz, np. z bitą śmietaną i owocami, posmarowane serkiem homogenizowanym albo dżemem.

Na naszej stronie znajdziesz wiele pomysłów na pyszne naleśniki. Zobacz, jak przygotować naleśniki z kaszy gryczanej, a także jak naleśniki z sadzonym jajkiem robi Ewa Wachowicz.

naleśniki

naleśniki

Źródło zdjęcia: canva/vamapaull

Jak pozbyć się włókien kurczaka?

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchniapokolen

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >