Smakosze.pl

canva/pixelshot

Budyniowe, obłędnie lekkie i śmietankowe naleśniki

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Lubisz naleśniki? Szukasz inspiracji jak przygotować je w nowej odsłonie? Proponujemy zrobić budyniowe, śmietankowe naleśniki. Są obłędnie lekkie i pyszne. Zachwycają niezwykłym smakiem i puszystością.

Podstawowymi składnikami naleśników jest mąka, jajka i mleko. Jeśli jednak dodasz do nich np. proszek budyniowy, naleśniki zmienią nieco swoją konsystencję, a także smak. Gdy zaś wsypiesz do ciasta trochę proszku do pieczenia, naleśniki wyrosną i będą bardziej puszyste.

Budyniowe, obłędnie lekkie i śmietankowe naleśniki

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 1 torebka budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 łyżeczki cukru pudru

  • 2 jajka

  • szczypta soli

  • 2 łyżki stopionego masła

  • 1 szklanka mleka

  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie naleśników budyniowych

Do miski wsyp mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodaj jajka, sól, stopione masło i mleko. Zmiksuj gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 15 minut.

Rozgrzej patelnię do smażenia naleśników. Przy pomocy pędzelka posmaruj ją cienką warstwą oleju. Wylej na nią porcję ciasta i rozprowadź ciasto równomiernie, wykonując patelnią kolisty ruch.

Gdy ciasto na wierzchu zastygnie, obróć naleśnik na drugą stronę i dosmaż go. W ten sposób zużyj całe ciasto naleśnikowe.

Naleśniki budyniowe podawaj, tak jak lubisz, np. z bitą śmietaną i owocami, posmarowane serkiem homogenizowanym albo dżemem.

Na naszej stronie znajdziesz wiele pomysłów na pyszne naleśniki. Zobacz, jak przygotować naleśniki z kaszy gryczanej , a także jak naleśniki z sadzonym jajkiem robi Ewa Wachowicz .

naleśniki
naleśniki

Źródło zdjęcia: canva/vamapaull

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchniapokolen

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

We wrześniu zaczynam robić przetwory z tych owoców. Dzięki nim cholesterol od razu leci w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Ten obiad przyrządzam, gdy brak mi pomysłów i czasu. Robi się praktycznie sam, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Zalewam banany skondensowanym mlekiem i miksuję z dodatkami. Dzieciaki co chwila domagają się tego deseru
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam lepszej zupy na odchudzanie. Jem smacznie i do syta, a kilogramy lecą w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Nacieram mięso przyprawami i wstawiam do piekarnika. Zyskuję pyszną wędlinę, ta kupna może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych schabowych. Kotlety słoneczne biją je na głowę
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >