Nie jabłecznik, nie szarlotka. Lewandowska robi zupełnie inne ciasto z jabłkami
Niezwykłym patentem na ciasto z jabłkami podzieliła się Anna Lewandowska. Popularna sportsmenka znana jest ze swoich pysznych, a przy tym zdrowych przepisów. Ten świąteczny przysmak wykonany z wyjątkowych składników kusi, jak mało co.
Anna Lewandowska, której zdjęcie pochodzi z oficjalnego konta w portalu Instagram, w swoich przepisach stawia na same zdrowe składniki. Nie uświadczymy w nich cukru, glutenu lub niezdrowego tłuszczu. Wszystko to zastąpione jest alternatywnymi produktami. Smak jej potraw niezmiennie pozytywnie zaskakuje.
Przepis na ciasto z jabłkami Anny Lewandowskiej
Składniki na ciasto:
-
150 g mąki kukurydzianej
-
150 g mąki ryżowej
-
100 g mąki ziemniaczanej
-
200 g oleju kokosowego
-
100 g cukru kokosowego
-
4 żółtka
-
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
-
1 łyżeczka cynamonu
-
3 szczypty soli morskiej
-
płatki migdałów i cukier puder z ksylitolu do posypania
Składniki na jabłka:
-
6 dużych jabłek
-
3 łyżki cukru kokosowego
-
szczypta kardamonu
-
szczypta cynamonu
Pyszne i zdrowe ciasto z jabłkami krok po kroku
W dużej misce połącz wszystkie składniki na ciasto z jabłkami . Starannie wszystko wymieszaj i wyrób je na gładką jednolitą masę . Następnie przykryj folią aluminiową i odstaw do lodówki na 1,5 godziny .
W międzyczasie przygotuj owoce do ciasta z jabłkami . Obierz je, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w plasterki. Tak przygotowane jabłka przełóż do garnka i wymieszaj z przyprawami oraz cukrem . Podlej odrobiną wody i duś, aż staną się miękkie .
Okrągłą formę do ciasta z jabłkami wysmaruj odrobiną tłuszczu . Dno wyłóż równomiernie połową wyrobionego wcześniej ciasta . Następnie dodaj do formy podduszone jabłka i przykryj je startą na tarce drugą połową . Wierzch ozdób migdałami i zmiksowanym ksylitolem .
Ciasto z jabłkami wstaw do nagrzanego piekarnika . Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut . Po upieczeniu ciasto zostaw w piekarniku do przestygnięcia . Sernik Anny Lewandowskiej jest prawdziwym zaskoczeniem . Dla wielbicieli klasyki proponujemy pyszną szarlotkę z antonówką .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Z kilku podstawowych składników zrobisz boską ucztę dla całej rodziny. Tani i szybki obiad
-
Zapomnij o schabowych. Klasyczny sznycel wiedeński jest 100 razy lepszy. Sekret tkwi w detalach
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: hpba