Smakosze.pl Przepisy Niesamowite naleśniki bez mleka i wody na bazie soku pomarańczowego
canva/Oleksandr Prokopenko

Niesamowite naleśniki bez mleka i wody na bazie soku pomarańczowego

24 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Naleśniki są wyjątkowo popularne, dlatego prawdopodobnie każdy doskonale zna ich smak - z tego powodu warto niekiedy wprowadzić do swojej kuchni coś nowego. Niżej zdradzamy jak przygotować je na soku pomarańczowym. Wyjątkowy i intensywny smak cytrusowych naleśników jest na tyle charakterystyczny, że zapamiętasz go na długo.

Naleśniki są uniwersalnym daniem, co pozwala sporządzać je z najróżniejszych składników. Jeśli zabrakło ci w lodówce mleka lub po prosto masz ochotę na coś nowego - sięgnij po naszą wersję na soku pomarańczowym. Te naleśniki są orzeźwiające i wyjątkowo świeże, co zapamiętasz na długo.

Przepis na naleśniki na soku pomarańczowym

Składniki:

  • 250 ml soku pomarańczowego

  • 1 jajko

  • 160 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • sól

  • olej

Zacznij od przesiania mąki wraz z sodą oczyszczoną do dużej miski. Wsyp do nich sól i dokładnie je wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić przyprawę. W tym samym czasie wyjmij z lodówki jajko.

Oddziel żółtko od białka. Wlej białko do osobnej miski i ubij je na sztywną pianę. Do soku pomarańczowego dodaj żółtko, wymieszaj. Wlej sok do mąki i energicznie zmiksuj ciasto. Następnie połącz je delikatnie z ubitym białkiem.

Lekko natłuszczoną patelnię postaw na mocnym gazie, wylewaj na nią porcję ciasta i smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor. Podawaj je ze swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu poznasz patent na nieprzywierające do patelni naleśniki. Ten tekst wyjawia przepis na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków.

Naleśniki

Źródło zdjęcia: canva/Mariana_Romaniv, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy